Przepis na zdrową sałatkę śródziemnomorską

Przepis na zdrową sałatkę śródziemnomorską
Kuchnia śródziemnomorska od lat uchodzi za bardzo zdrową, ponieważ opiera się głównie na warzywach, oliwie z oliwek i grillowanym mięsie oraz rybach. Jednym z ciekawszym dań jest sałatka z różnych warzyw. Jest to wersja wegetariańska, jednak wielbiciele mięsa bez problemu mogą dodać do niej kawałki grillowanego kurczaka. Smacznie i zdrowo.
- Niezbędne składniki  - Im więcej zdrowych składników, tym lepiej dla sałatki. Dodatkowo jest ona bardziej kolorowa i zachęcająco prezentuje się na talerzu. Jedna z ciekawszych wersji sałatki wymaga przygotowania: 
 * 1 dużego pomidora,
 * 15 oliwek zielonych,
 * 10 liści sałaty lodowej,
 * 1/2 cebuli czerwonej,
 * 1 dużej papryki żółtej,
 * 1 ząbka czosnku,
 * 15 – 20 dag sera żółtego,
 * 3 łyżek oliwy z oliwek,
 * 1 łyżki soku z cytryny,
 * 1 łyżeczki ziół prowansalskich,
 * 1/4 łyżeczki cukru,
 * 1/4 łyżeczki soli,
 * szczypty pieprzu.
 Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć przed rozpoczęciem krojenia. Ser żółty można zastąpić również fetą, jednak pamiętając, że jest ona słona. Wówczas nie trzeba dodawać do sałatki soli.
- Etap pierwszy  - Po umyciu sałaty należy ją delikatnie osuszyć z nadmiaru wody, po czym połamać na kawałki i wrzucić do przygotowanej wcześniej szerokiej miski. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki, ale niezbyt drobne, gdyż zbyt łatwo się zgniotą i nie będą dobrze widoczne w sałatce. Podobnie postąpić z papryką, chociaż nie trzeba obierać jej ze skórki. Wystarczy pokroić ją na kawałki, pamiętając o wcześniejszym usunięciu gniazda nasiennego. Wszystkie oliwki pokroić na plasterki lub przynajmniej przeciąć na dwie części. Wszystko wrzucić do miski. 
- Etap drugi  - Ostatni z elementów warzywnych – cebulę – posiekać i dodać do reszty składników. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, cukier, zioła prowansalskie. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do mikstury. Po wymieszaniu polać nią sałatkę, dodać szczyptę soli i wymieszać intensywnie. 
- Etap trzeci  - Żółty ser można zetrzeć na tarce lub pokroić na bardzo drobne kawałki. Posypać nim sałatkę. W przypadku zastosowania fety należy pokroić ją w zgrabne kostki lub kupić ser już pokrojony na kawałki. Smacznego! 


















