Zakumaj.pl

Jak przygotować śledziową sałatkę z burakami?

Jak przygotować śledziową sałatkę z burakami?

Jaka jest największa zaleta śledzi? Możliwość podawania ich na wiele różnych sposobów – w occie, w oleju, w śmietanie oraz jako element sałatek. Bardzo dobrym i ciekawym z wyglądu daniem jest sałatka śledziowa z burakami. Podwójnie zdrowa, łatwa do wykonania, może cieszyć podniebienie na co dzień oraz od święta.

  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Wykonanie sałatki śledziowej jest możliwe, jeśli wcześniej zbierze się odpowiednie składniki, świeże – zwłaszcza w przypadku śledzi – i dobrej jakości. Potrzebne są:
    * 400 g filetów śledziowych,
    * 1 słoik buraków w wiórkach,
    * 1 jabłko,
    * 1 cebula czerwona,
    * 1 majonez sałatkowy,
    * 4 ziemniaki,
    * 4 jajka,
    * 1/2 cytryny,
    * 3 łyżki śmietany 18%,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Śledzie przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą, pozostawiając je na 60 minut. W osobnej misce połączyć ze sobą majonez i śmietanę. Dobrze wymieszać.

    Ziemniaki ugotować w mundurkach, a jajka na twardo.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Odsączyć filety z wody. Pokroić je na cienkie paski, po czym ponownie umieścić w misce, lekko soląc, skrapiając sokiem z cytryny oraz posypując pieprzem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Buraki odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jabłko umyć dokładnie, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Z każdego produktu robić jedną kupkę na blacie albo przekładać do osobnych miseczek.Jajka również obrać ze skorupki – białka zetrzeć na tarce o średnich oczkach, żółtka na tarce z drobnymi oczkami.

  • Krok czwarty

    Gdy wszystkie elementy są już przygotowane, rozpocząć układanie warstw w salaterce, najlepiej szklanej, aby efekt był widoczny. Pierwszą warstwą są ziemniaki, następnie część sosu majonezowego, śledzie, posiekana cebula, sos, buraki, jabłko, ponownie sos, białka jajek oraz żółtka na zakończenie.Sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc i podawać następnego dnia. Smacznego!