Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na zupę kalafiorową z dodatkiem kurczaka

Opiekun artykułu: zlomek
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 10 min.
Przepis na zupę kalafiorową z dodatkiem kurczaka

Przepis na zupę kalafiorową z dodatkiem kurczaka

Kalafior to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Wyczekujemy go przez większość wiosny, by w końcu cieszyć się jego smakiem podkręconym zasmażką z bułki tartej oraz oleju. To idealny dodatek do obiadu z mięsem i młodymi ziemniaczkami. Kalafior to także źródło zdrowia. Działa przeciwnowotworowo, jest źródłem witaminy A i C, a także beta-karotenu. Kalafior jednak nie musi być tylko zwykłą przekąską do obiadu, a jak najbardziej może odgrywać rolę główną. Dobrym na to pomysłem jest ugotowanie pysznej kalafiorowej zupy z dodatkiem ziemniaków oraz innych jarzyn i kurczaka. Wypróbuj ją koniecznie, a sama zobaczysz, że częściej zagości na twoim stole.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kalafior

3 udka z kurczaka

1,5 litra wody

3 marchewki

1 pietruszka

1 seler

1 por

200 ml śmietany 18%

natka pietruszki

1 kalafior 3 udka z kurczaka 1,5 litra wody 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por 200 ml śmietany 18% natka pietruszki
Wskazówki:

Jeśli nie lubisz zup z pokrojonymi ziemniakami w środku, możesz z nich zrezygnować i zastąpić je innym dodatkiem. Świetnie sprawdzi się gotowana w zupie kasza gryczana, a także „zacierki” lub po prostu zwykły makaron. Zamiast natki pietruszki możesz użyć szczypiorku, by zupa była bardziej wyrazista.

  • Gotowanie bulionu

    Przygotowanie zupy zaczniemy od ugotowania bulionu. Trzy udka z kurczaka zalej 1,5 litrami wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach oraz liście laurowe. Postaw garnek na ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. W momencie zagotowania na powierzchni wody pojawią się szumowinki, które powstały od ścięcia się białka mięsa. Zmniejsz płomień i gotuj wodę z udkami przez około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pietruszkę, por, seler oraz marchewki pocięte w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw pieprzem oraz solą. Gotuj na małym ogniu przez około 20 – 25 minut.

  • Przygotowanie i dodawanie kalafiora

    Przygotowanie i dodawanie kalafiora

    Kalafior obierz z liści, odetnij głąb i umyj warzywo. Potem pokrój kalafiora na małe różyczki i wrzuć je do zupy. Podgotuj ją jeszcze przez około 10 – 15 minut, w zależności od tego, jak twardy jest kalafior i od tego, na jak duże kawałki go pokroiłaś.

  • Zabielanie

    Jeśli chcesz, by zupa była dietetyczna, to pomiń ten krok – i bez niego będzie dobra. Przed zabielaniem wyjmij z zupy udka z kurczaka. Następnie weź 200 ml śmietany w temperaturze pokojowej, lekko ją osól i rozmieszaj z chochlą gorącej zupy. Potem wlej śmietanę do lekko wrzącego wywaru, cały czas mieszając.

  • Dodawanie kurczaka

    Niech zabielona zupa jeszcze chwilę się pogotuje. W tym czasie obierz udka z kurczaka ze skóry i mięso oddziel od kości, a potem pokrój je na małe części i wrzuć do zupy. Potem spróbuj i dopraw zupę solą oraz pieprzem.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zupę podawaj na gorąco z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego!

Popularne tagi
  • krem marchewkowy
  • zioło
  • wykonanie roladek serowych
  • zupa gryczana
  • dieta
  • seler naciowy
  • zupa z soczewicy z boczkiem
  • zalety soczewicy
  • smaczna zupa
  • zakwas na żurek
  • boczek wędzony
  • sok z cytryny
  • dynia
  • pomysł na zupę
  • przepis na zupę krem z kurczaka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising