Advertising
Zakumaj.pl

Triki przydatne dla każdej pani domu

Opiekun artykułu: sylwia
Triki przydatne dla każdej pani domu

Triki przydatne dla każdej pani domu

Gotowanie bywa trudną sztuką, zwłaszcza dla początkujących. Często chce się osiągnąć ideał, niczym szefowie kuchni z programów telewizyjnych, jednak nie wszystko wychodzi. Jednak nic straconego. Próbowanie i wytrwałość przynoszą efekty, które warto połączyć z przydatnymi trikami, które powinna znać każda pani domu.

Advertising
Advertising
  • Sól w grudkach

    Sól w grudkach

    Sól, która zbija się w grudki, nie musi być problemem. Żeby uniknąć takiego efektu, należy wrzucić do środka 1 łyżeczkę ryżu. Wchłonie ona wilgoć i sól będzie w idealnym stanie.

  • Na ratunek zupie

    Nawet najlepsza gospodyni może przesolić zupę. Nie trzeba wtedy panikować, można ją uratować. Wystarczy wrzucić do zupy 1 obranego ziemniaka. Wchłonie on nadmiar soli i zupa nadal będzie jadalna.

  • Dbanie o cytrusy

    Dbanie o cytrusy

    Częstym błędem jest wsadzanie do lodówki cytrusów i pomidorów. Lepiej zostawić je poza lodówką, ponieważ na dłużej zachowują swoją świeżość, smak i aromat. Trzeba także pamiętać, że lepiej nie myć owoców i warzyw przed włożeniem ich do lodówki, ponieważ szybciej się psują.

  • Zaplamione pojemniki

    Czyste, ładne pojemniki, zabrudzone od soku owocowego to zmora niejednej pan domu. Można tego uniknąć, jeżeli przed włożeniem jedzenia nasmaruje się je odrobiną oliwy. Dzięki temu nawet plamy z pomidorów nie osiądą na plastiku.

  • Czyszczenie patelni

    Czyszczenie patelni

    Przypalona patelnia to zmora każdej kuchni, która przytrafia się niezwykle często. Gdy do tego dojdzie, wystarczy nalać na patelnię 2 – 3 krople płynu do mycia naczyń i zalać wodą. Następnie postawić na gazie. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić tak na 2 minuty. Po spaleniźnie nie pozostanie żaden ślad.

  • Sposób na mole

    Sposób na mole

    Mole pojawiające się w kuchni to uciążliwy problem. Można ich jednak uniknąć i to bez konieczności kupowania środków chemicznych. Wystarczy do lubianych przez mole produktów: cukru, mąki, kaszy manny włożyć 2 – 3 liście laurowe. Mole nie lubią ich zapachu, więc nie będą chętne do buszowania po szafkach.

  • Opanuj bulgotanie

    Opanuj bulgotanie

    Bulgocząca, gotująca się woda z ziemniakami, bulgocząca zupa, brudząca kuchenkę. Można to opanować. Wystarczy jedynie położyć drewnianą łyżkę w poprzek garnka. Wrzenie i kapanie opanowane.

Popularne tagi
  • ser w wiaderku
  • żółtko
  • prażone orzechy
  • skórka cytrynowa
  • mak
  • zastosowanie ekstraktu waniliowego
  • dekoracja czekoladowa
  • przepis
  • ciasto biszkoptowe
  • keks
  • sztuka gotowania
  • mieszkanie
  • wypieki
  • czekolada mleczna
  • podstawy pieczenia
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising