Pyszne i oryginalne kotleciki z ryżu

Pyszne i oryginalne kotleciki z ryżu
O tym, że ryż jest przydatny w diecie i powinien być jadany przynajmniej kilka razy w tygodniu, nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak gotowany ryż lub z warzywami to nie jedyny sposób, w jaki można go spożywać. Równie smaczne, a także atrakcyjne dla dzieci i dorosłych są kotleciki ryżowe, na które podajemy przepis w poniższym artykule.
- Potrzebne składniki  - Wykonanie kotlecików z ryżu nie jest trudne. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki, wśród których powinny znaleźć się: 
 * 100 g ryżu (białego lub brązowego),
 * 1 cebula, mała,
 * 1 szklanka płatków owsianych,
 * 1 garść pestek dyni lub słonecznika,
 * 1 natka pietruszki,
 * pieprz,
 * sól,
 * olej do smażenia.
- Krok pierwszy- Płatki owsiane przesypać do średniej wielkości miski. W czajniku zagotować wodę i zalać płatki, aż woda zrówna się z ich poziomem. Otręby wchłoną płyn i spęcznieją. Miskę można przykryć talerzem albo pokrywką od garnka, jednak bez tego płatki również spęcznieją. 
- Krok drugi  - Ryż ugotować, aż będzie miękki. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Cebulę obrać z łupinki i posiekać na małe kawałki. - Patelnię posmarować delikatnie olejem i zeszklić na nim cebulę. Pozostawić do ostudzenia razem z ryżem. 
- Krok trzeci  - Spęczniałe, wystudzone płatki wymieszać z ryżem oraz cebulą. Dodać do mieszanki wybrane pestki. Można z nich zrezygnować, jeżeli nie jest się fanem ziaren, lecz taki dodatek nadaje kotlecikom specjalnego smaku. - Natkę pietruszki posiekać i dodać do mieszanki. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym wyrobić całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
- Krok czwarty  - Z gotowej masy formować placuszki. Można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej lub płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanej patelni, aż z obu stron będą przyrumienione i brązowe. Podawać zaraz po usmażeniu, najlepiej z zieloną sałatką. Smacznego! 


















