Advertising
Zakumaj.pl

Jak ożywić zwiotczałe warzywa korzenne?

Opiekun artykułu: wiszkiel
Jak ożywić zwiotczałe warzywa korzenne?

Jak ożywić zwiotczałe warzywa korzenne?

Warzywa korzenne są często jadane. Kupuje się je niemal w czasie każdej wizyty w sklepie w myśl zasady: mogą się przydać. Nie zawsze wykorzystuje się je od razu, przez co zaczynają wyglądać mniej smacznie, lekko więdną i wydają się zepsute, chociaż nie zawsze tak jest. Jeżeli na warzywach nie ma wyraźnych znaków zepsucia, czyli pleśni albo innego osadu, można spróbować przywrócić warzywa do życia.

Advertising
Advertising
  • Odświeżanie warzyw

    Odświeżanie warzyw

    Nawet nieco nadwątlona w swoim wyglądzie marchewka lub pietruszka może być jeszcze zdatna do użytku. Ugotowana nada się do sałatki albo do zupy. Jednak jeżeli jej wygląd po paru dniach leżenia w lodówce nie przekonuje, lepiej spróbować doprowadzić ją do pierwotnego stanu. Jest to całkiem proste.

  • Potrzebne elementy

    Do odświeżenia warzyw nie jest potrzebne wiele. Żadnych środków chemicznych, żadnych podejrzanych elementów. Trzeba przygotować jedynie:
    * miskę,
    * lodowatą wodę,
    * warzywa korzenne.
    Korzystając z tego zestawu, można przywrócić wygląd marchewki, pietruszki, rzodkiewki, a nawet selera.

  • Pierwszy krok

    Miskę napełnić dużą ilością zimnej, wręcz lodowatej wody. Jeżeli ta z kranu jest niewystarczająca, można wrzucić do niej kilka kostek lodu.

    Warzywa można umyć albo przetrzeć wodą, jeżeli są one brudne od leżenia w lodówce albo między innymi produktami.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Posiadane warzywa włożyć do miski z wodą. Powinny być szczelnie zakryte płynem. Miskę odstawić na bok i pozostawić ją tak przez 5 godzin. W tym czasie warzywa nasiąkną wodą. Po wyjęciu ich ponownie będą wyglądały jak przyniesione prosto ze sklepu – pękate, chrupiące i gotowe do wykorzystania nawet do świeżej sałatki.

  • Dbanie o warzywa

    Dbanie o warzywa

    Odświeżone warzywa są równie smaczne, jak świeżo kupione, jednak najlepiej nie doprowadzać ich do takiego stanu, żeby wymagały opisanego wyżej zabiegu. Oznacza to dbanie o nie zaraz po zakupie i szybkie wykorzystanie. Jeżeli nie zje się ich od razu, można zrobić z nich szybką sałatkę i zamknąć w słoiku. Natomiast rzodkiewki tuż po zakupie najlepiej pozbawić liści i wrzucić do miseczki z wodą, po czym w takim stanie włożyć do lodówki. Będą dłużej świeże i chrupiące.

Popularne tagi
  • sposób obierania liczi ze skórki
  • chudy twaróg
  • patelnia
  • koktajl
  • uspokojenie
  • morela
  • tłuszcz
  • witamina c
  • ziołowa oliwa
  • insekty
  • szpinak
  • przygotowanie ryby
  • talerzyk
  • zalety olejku kokosowego
  • podwieczorek dla dziecka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising