Advertising
Zakumaj.pl

Skuteczne odchudzanie – kilka prostych trików

Opiekun artykułu: pitok
Skuteczne odchudzanie – kilka prostych trików

Skuteczne odchudzanie – kilka prostych trików

O odchudzaniu napisano już wiele i każdy zainteresowany ma pewną wiedzę na ten temat, a jeśli chce się czegoś dowiedzieć, znajdzie to z pewnością w Internecie. Mimo to nie wszystkim udaje się rzeczywiście schudnąć, a wiele osób chciałoby rozwiązać problem swojej nadmiernej wagi. Kilka prostych tricków, które mogą to ułatwić, przedstawiamy w tym artykule.

Advertising
Advertising
  • Odchudzanie to nie jest głodzenie się

    Odchudzanie to nie jest głodzenie się

    Oczywiście konieczny jest ujemny bilans kaloryczny, by pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale można go uzyskać bez narażania się na dyskomfort spowodowany ciągłym poczuciem ssania w żołądku. Przeciwnie, głodówka wcale nie przyspiesza chudnięcia – organizm rozpoznaje taką sytuację jednoznacznie (panuje głód!) i zaczyna tworzyć rezerwy, przede wszystkim zwalniając metabolizm. Tak więc głodując, chudniesz bardzo powoli, a w skrajnych przypadkach – wcale.

  • Napal w swoim piecu

    Napal w swoim piecu

    Aby pozbyć się zgromadzonych zapasów tkanki tłuszczowej, należy je spalić, wykorzystać jako energię. Proces ten można przyspieszyć. Nie chodzi tu o różne fat-burnery, takie preparaty są niezdrowe, a nawet niebezpieczne, ale o zwiększenie tempa metabolizmu w sposób naturalny. Sprzyjają temu niektóre suplementy w postaci odpowiednich mieszanek ziół i innych składników, a także ostre przyprawy – danie pikantne jest mniej tuczące niż mdłe, bo szybciej się spali. Tak więc niech czosnek czy chili zadomowią się w twojej kuchni. Bardzo prostym i zawsze skutecznym sposobem zwiększenia tempa przemiany materii są ćwiczenia fizyczne – powodują one przyrost mięśni, a te zużywają dużo energii, o wiele więcej niż tkanka tłuszczowa.

  • Jedzenie może ci pomóc

    Jedzenie może ci pomóc

    Warto wprowadzić do swojej diety odpowiednie pożywienie, które ułatwia tracenie na wadze. Są produkty, które wpływają na przyspieszenie metabolizmu (grejpfruty, ananas, pomidory), a także takie, które dostarczają mniej kalorii niż potrzeba do ich strawienia, czyli mają ujemny bilans energetyczny (na przykład marchewka, buraki, kalafior, seler, por, cukinia, jabłka, arbuzy).

  • Zrelaksowani i wyspani chudną

    Zrelaksowani i wyspani chudną

    Stres, zwłaszcza w połączeniu z niewłaściwym odżywianiem, sprzyja przybywaniu na wadze – zakwaszony organizm gromadzi w nadmiarze nie tylko tkankę tłuszczową, ale także wodę, której potem bardzo trudno się pozbyć. Bardzo szkodliwy jest brak snu, powodujący rozchwianie gospodarki hormonalnej. Hormony stresu nie tylko obciążają układ krążenia, ale także powodują skoki poziomu cukru we krwi i sprzyjają tyciu.

  • Woda odchudza

    Woda odchudza

    Picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia jest bardzo ważne dla utrzymania prawidłowej wagi. Woda jest potrzebna do właściwego przebiegu procesów chemicznych w organizmie oraz usuwania toksyn. Gdy jej brakuje, organizm jest odwodniony i zaczyna gromadzić rezerwy płynu, co nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie i powoduje nadwagę. Tak więc aby schudnąć, trzeba pić – wiele osób myśli natomiast błędnie, że nie powinny pić tyle wody, bo i tak mają jej w organizmie za dużo.

  • Zamień białe na brązowe

    Zamień białe na brązowe

    Nie, nie chodzi o pójście na solarium. Trzeba zadbać o dostawę zdrowych węglowodanów złożonych, a te znajdują się w brązowym ryżu, brązowym cukrze (zawierającym melasę), razowej mące, pieczywie i makaronach. Białe produkty zawierają węglowodany proste, pozbawione są składników mineralnych i witamin, to w zasadzie jedynie „puste kalorie”. Węglowodany złożone przyswajane są wolniej i nie powodują rozchwiania poziomu cukru we krwi.

Popularne tagi
  • zioła
  • okoń nilowy
  • białko
  • drożdże
  • choroby nowotworowe
  • które napoje są zdrowe
  • zapalenie pęcherza
  • ile wody potrzebujemy
  • zaburzenia nerwowe
  • praca mózgu
  • chemiczne dodatki do żywności
  • włosy
  • przyśpieszenie metabolizmu
  • indeks glikemiczny
  • skutki zakwaszenia organizmu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising