Zakumaj.pl

Dobre właściwości kopru włoskiego

Dobre właściwości kopru włoskiego

Idealny do hodowania w doniczce i tym samym idealny do używania w czasie gotowania i nie tylko. Koper włoski ma długą historię w polskiej kuchni, chociaż przez ostatnie kilkadziesiąt lat był dość zapomnianą przyprawą. Obecnie, dzięki jego zapachowi oraz wzbogacaniu dań specyficznym smakiem, korzysta się z niego coraz chętniej nie tylko od święta, ale i na co dzień.

  • Witaminy i minerały

    Witaminy i minerały

    Koper włoski zapewnia niezbędną dzienną dawkę witaminy C, która wzmacnia odporność i jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem. Poza nią w koprze włoskim znajdują się również inne związki mające podobne działanie, zwalczające wolne rodniki i dbające o odpowiedni stan skóry. Szczególnie ważne są zawarte w nim związki białkowe i flawonoidy. Poza tym to właśnie koper zawiera dużo fosforu oraz magnezu, przydatnego do przeprowadzania funkcji umysłowych. Ze względu na to, że znajdują się w nim również witaminy z grupy B, jego wchłanianie jest łatwe i przynosi widoczne efekty w postaci poprawy koncentracji.

  • Na żołądek

    Na żołądek

    Kłopoty żołądkowe są niezwykle delikatnym problemem, zwłaszcza że ich przyczyna może leżeć w wielu miejscach. Jednak niezależnie od tego, skąd się biorą, koper włoski może wspomagać leczenie albo łagodzić objawy. Jest przydatny dla osób, które mają problemy z wypróżnianiem się, ponieważ posiada dużo błonnika, który jest odpowiedzialny za lepsze trawienie. Jako napar albo herbata ma właściwości kojące, z czego mogą korzystać zarówno dorośli, jak i dzieci. Herbatka z kopru szczególnie często jest podawana niemowlętom, które cierpią na kolkę.

  • Idealny dla skóry

    Idealny dla skóry

    Osoby nie przekonane do kopru włoskiego powinny zmienić zdanie po spojrzeniu na to, jak dużo ma zalet dla skóry. Olejek z kopru jest bardzo dobrym preparatem dla skóry tłustej i problemów z nią związanych. Można go stosować jako dziesięciominutową parówkę, która pomaga skórze oczyścić się z zalegających w niej toksyn. Co ważne, leczy również świerzb i wszawicę. Koper jest częstym składnikiem mydeł oraz szamponów do włosów, a nawet past do zębów, ponieważ odkaża jamę ustną i zapewnia świeży oddech lepiej niż inne dodatki.

  • Na nerki

    Na nerki

    Dbanie o nerki jest bardzo istotne dla całego organizmu, ponieważ są one główną oczyszczalnią, która filtruje i usuwa to, co zbędne. Jeżeli zaczynają źle funkcjonować, wówczas źle zaczyna dziać się w całym ciele. Jedzenie kopru włoskiego pod różną postacią lub picie herbaty z kopru pozwala na wspomożenie oczyszczania ciała, polepszenie pracy nerek i jest moczopędne, dzięki czemu nie zalegają w nich substancje, które mogą powodować odkładanie i tworzenie się kamieni nerkowych, bardzo bolesnych, zwłaszcza w trakcie ich wydalania z organizmu. Żeby koper zachował swoje właściwości, warto wybierać w sklepie twarde sztuki, ponieważ miękkie są ubogie w składniki, które sprawiają, że jest to warzywo wyjątkowe.