Advertising
Zakumaj.pl

Słodki dżem gruszkowo-waniliowy

Opiekun artykułu: misssza
Słodki dżem gruszkowo-waniliowy

Słodki dżem gruszkowo-waniliowy

Gruszki, które pojawiają się w sklepach jedynie raz w roku, można wykorzystać na różne sposoby. Kompot lub ciasto to jeden z nich, lecz jeszcze lepsze jest zachowanie słodkich gruszek i smaku lata, który w sobie kryją, na dłużej. Jest to możliwe, jeśli wykona się z nich dżem, co nie jest ani bardzo uciążliwym, ani bardzo czasochłonnym procesem.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Dżem wymaga dobrych, a przede wszystkim świeżych i nie zepsutych owoców oraz innych składników dobrej jakości. Zaliczają się do nich:
    * 3 kg gruszek,
    * 1 laska wanilii,
    * 500 g cukru,
    * 1/2 cytryny.
    Dodatkowo niezbędne będą słoiki z zakrętkami, w których dżem będzie bezpiecznie przechowywany.

  • Etap pierwszy

    Wszystkie gruszki dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć, a następnie pozbawić końcówek, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Uzyskany miąższ pokroić w kostki średniej wielkości.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Kawałki gruszek wrzucić do dużego garnka. Najlepiej, aby miał grube dno, żeby nie doszło do przypalenia podczas przygotowywania dżemu. Rozpocząć podgrzewanie, włączając mały ogień. Gotować do momentu puszczenia soku przez gruszki.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Laskę wanilii przekroić na pół. Zeskrobać znajdujące się wewnątrz ziarenka. Dodać je do gruszek, po czym wrzucić do nich również pozostałą część waniliowej laski. Wsypać cukier. Z cytryny wycisnąć sok i wlać go do masy gruszkowej. Zamieszać.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Gotować masę aż do rozpadu gruszek oraz ich zgęstnienia. Zajmuje to 50 – 60 minut, w zależności od twardości owoców oraz płomienia pod garnkiem, choć większego lepiej nie dawać, może przypalić dżem.Po doprowadzeniu masy do odpowiedniej konsystencji przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcić, a następnie pasteryzować w gorącej wodzie przez 15 minut albo pod kołdrą przez 30 minut.Gotowy dżem można jeść już następnego dnia lub przechowywać w spiżarni na zimę.

Popularne tagi
  • marynowanie
  • dżem z jabłek i dyni
  • cukinia
  • masło smakowe
  • sposób na masło dyniowe
  • właściwości miodu
  • porzeczka
  • plama pleśni
  • przygotowanie dżemu
  • przepis na grzyby w zalewie
  • kuchnia indyjska
  • czerwona cebula
  • pleśń
  • papryczka
  • przygotowanie owadów
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising