Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne jabłka z galaretką karmelową

Opiekun artykułu: okhan
Smaczne jabłka z galaretką karmelową

Smaczne jabłka z galaretką karmelową

Jabłka to dobry składnik jesiennych deserów, ponieważ właśnie jesienią jest to najpopularniejszy owoc. Żeby nie podawać go samego, bez dodatków można pobawić się w różnorodne aranżacje i podać je w nietypowy sposób. Szczególnie smaczne jest z dodatkiem karmelu, zarówno ciepłego, jak i z galaretką karmelową, słodką i nietypową.

Advertising
Advertising
  • Składniki na podwieczorek

    Składniki na podwieczorek

    Niewiele trzeba, żeby przygotować oryginalny podwieczorek, jednak warto zadbać o świeżość i jakość produktów, zwłaszcza jabłek. Niezbędne jest zebranie:
    * 10 niewielkich jabłek,
    * 1 opakowania gorącej czekolady,
    * 1 opakowania żelatyny,
    * 1/2 szklanki wody,
    * 1/2 szklanki mleka kokosowego,
    * 1/4 szklanki cukru,
    * 1/2 szklanki likieru toffi,
    * 1 cytryny.

  • Pierwszy krok

    Jabłka należy dokładnie umyć i wytrzeć. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne oraz otaczający je miąższ. Z cytryny wycisnąć sok, po czym pokropić nim wnętrze jabłek, dzięki czemu nie zbrązowieje i będzie cały czas wyglądać bardzo ładnie.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W niewielkim rondlu zmieszać ze sobą wodę oraz gorącą czekoladę. Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką do jajek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać mleko kokosowe i ponownie mieszać, aż i ono połączy się dobrze z wodą.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do masy wsypać 1 łyżeczkę żelatyny. Rozmieszać, po czym odstawić na bok na 5 minut. Następnie ponownie postawić rondel na małym gazie i wsypywać resztę żelatyny, cały czas mieszając miksturę.

    Wsypać cukier i znowu mieszać, aż do jego rozpuszczenia się. Na koniec wlać likier toffi, łącząc go z masą.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Uzyskaną miksturą uzupełnić wszystkie połówki jabłek. Ułożyć je na tacce lub talerzach i włożyć do lodówki, pozostawiając w chłodzie na całą noc.

    Po wyjęciu jabłek z lodówki przekroić je na pół, tworząc ćwiartki. Podawać od razu, zanim jabłka zbrązowieją. Smacznego!

Popularne tagi
  • sezon na truskawki
  • cukier trzcinowy
  • przepis na galaretkę z bitą śmietaną
  • filiżanka
  • galaretka z truskawkami
  • żelatyna
  • polewa kakaowa
  • sorbet arbuzowy
  • suszarka do grzybów
  • zalety chipsów bananowych
  • zamrożone owoce
  • chipsy
  • sok malinowy
  • ciasto z herbatników
  • szaszłyki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising