Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować sorbet bananowy?

Opiekun artykułu: bronx
Jak przygotować sorbet bananowy?

Jak przygotować sorbet bananowy?

Kiedy za oknem parzy słońce, a temperatury są bardzo wysokie, warto ochłodzić się samodzielnie przygotowanymi lodami. Jeśli jesteś na diecie i boisz się mlecznych, kalorycznych lodów oblanych czekoladą, znajdź dla nich równie pyszny, a jednocześnie zdrowszy zamiennik. Takim zamiennikiem może być sorbet bananowy. Banany są dobrym źródłem potasu, wspomagają układ nerwowy i ułatwiają zasypianie. Sprawdź poniższy przepis i ciesz się smakiem zmrożonych bananów.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

szklanka rozgniecionych bananów

szklanka cukru

szklanka wody

Wskazówki:

Jeśli nie dbasz o ilość spożywanych kalorii, możesz polać sorbet rozpuszczoną czekoladą lub sosem czekoladowym. Banany doskonale pasują do czekolady.

  • Przygotowanie masy bananowej

    Przygotowanie masy bananowej

    Do małego garnka wsyp cukier i dolej wody. Postaw garnek na małym ogniu, dokładnie wymieszaj całość i powoli doprowadź do wrzenia. Potem zestaw naczynie z ognia. Tak powstały syrop musi wystygnąć, dopiero wtedy możesz przejść do kolejnego etapu. Kiedy syrop będzie chłodny, włóż do niego banany i wymieszaj.

  • Mrożenie

    Mrożenie

    Przełóż powstałą masę bananową do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, a pojemnik ten szczelnie zamknij. Pozostaw w zamrażarce na około 3 – 4 godziny.

  • Sorbet

    Sorbet

    Po wyjęciu pojemnika z zamrażarki przełóż jego zawartość do innego naczynia. Następnie blenderem pokrusz zamrożoną masę i miksuj ją aż do momentu, gdy będzie miała gładką konsystencję. Po raz kolejny włóż masę do zamrażarki, tym razem na około 2 godziny. Po tym czasie sorbet będzie gotowy. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na lody bananowe
  • jogurt naturalny
  • rabarbarowy sorbet
  • warzywo sezonowe
  • esencja waniliowa
  • sposób przygotowania lodów
  • przygotowanie sosu czekoladowo-owocowego
  • przepis na tort lodowy
  • lody meksykańskie
  • granita arbuzowa
  • podwieczorek
  • spód bezowy
  • tort lodowy
  • deser na lato
  • sos czekoladowo-owocowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising