Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne sałatki poniżej 100 kalorii

Opiekun artykułu: cwanek
Smaczne sałatki poniżej 100 kalorii

Smaczne sałatki poniżej 100 kalorii

Sałatki to podstawowy element diety odchudzającej niezależnie od tego, czy prowadzi się ją samodzielnie, czy pod okiem dietetyka. Są smaczne, zdrowe i posiadają niewiele kalorii. Mają jednak różne wersje i mogą być zarówno bardziej, jak i mniej kaloryczne. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na sałatki, które mają mniej niż 100 kalorii w jednej porcji.

Advertising
Advertising
  • Sałatka z buraków

    Sałatka z buraków

    Wykonanie sałatki z buraków jest bardzo proste. Do tego jest ona niezwykle zdrowa, gdyż buraki wpływają na produkcję krwi oraz jej jakość. Aby ją przygotować, potrzebne są:
    * 2 duże buraki,
    * 2 jabłka,
    * 3 łyżki chrzanu,
    * 1 mały jogurt naturalny,
    * pieprz,
    * sól.
    Buraki ugotować, aż będą miękkie. Ostudzić, obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jabłka obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce wprost do miski z burakami. Zamieszać. Dodać chrzan, jogurt naturalny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać. Można jeść samą sałatkę na kolację lub jako dodatek do innej potrawy.

  • Sałatka jarzynowa

    Sałatka jarzynowa

    Im więcej warzyw w sałatce, tym lepiej, dlatego warto na obiad lub na drugie śniadanie do pracy przygotować kolorowy i zdrowy posiłek. Potrzebne są do tego:
    * 3 marchewki,
    * 3 jajka,
    * 2 ogórki kiszone,
    * 1 pietruszka,
    * 1 mały seler,
    * 1 cebula,
    * 1 jabłko,
    * 1/2 szklanki zielonego groszku,
    * 1/2 szklanki kukurydzy,
    * 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.
    Marchewkę, pietruszkę i seler ugotować do miękkości, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek, jabłko ze skórki i również pokroić na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki wsypywać do jednej miski. Dodać groszek oraz kukurydzę. Dla smaku można doprawić solą i pieprzem, a następnie całość zalać jogurtem naturalnym i wymieszać. Można doprawić sokiem z cytryny. Jajka można ugotować i pokroić do sałatki lub pokroić na ćwiartki i układać na wierzchu.

  • Sałatka z kalafiora

    Sałatka z kalafiora

    Kalafior można ugotować i od razu zjadać albo jeść na surowo. Jednak warto zrobić z niego niskokaloryczną sałatkę. Do jej wykonania potrzeba:
    * 2 róże kalafiora,
    * 2 pomidory,
    * 3 jajka,
    * 25 dag fasolki,
    * 4 rzodkiewki,
    * 1 sałata,
    * 1 pęczek koperku,
    * 1 cebula (mała),
    * 1/2 łyżeczki curry,
    * 2 łyżki majonezu,
    * sól,
    * pieprz.
    Kalafiora ugotować na półmiękko razem z solą oraz curry. Fasolkę pokroić na kawałki i również ugotować, podobnie jak jajka. Po ich ugotowaniu ostudzić je i obrać ze skorupki.Gotowego kalafiora przełożyć do miski. Dodać fasolkę, pokrojone w ćwiartka jajka i pomidory oraz rzodkiewki pokrojone na plasterki. Polać majonezem, ozdobić sałatą i koperkiem. Podawać.

Popularne tagi
  • przystawki na zimno
  • wielkanocna sałatka
  • ogórki kiszone
  • fasolka czerwona
  • indyk
  • rodzinne spotkanie
  • suszona żurawina
  • sposób na sałatkę ze szparagów
  • chleb
  • święto
  • obiad
  • awokado
  • gotowanie
  • feta
  • owoce
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising