Advertising
Zakumaj.pl

O czym warto pamiętać, kupując grill?

Opiekun artykułu: juzza
O czym warto pamiętać, kupując grill?

O czym warto pamiętać, kupując grill?

Im późniejsza wiosna, tym częściej myśli się o grillowaniu, które wiele osób inauguruje w czasie długiego majowego weekendu – o ile pogoda dopisuje. Jeżeli jeszcze nie posiada się grilla lub chce się kupić nowy, warto o tym pomyśleć już teraz i dowiedzieć się z poniższego artykułu, co należy wziąć pod uwagę, zanim wybierze się sprzęt dla siebie.

Advertising
Advertising
  • Rodzaj grilla

    Rodzaj grilla

    W sklepach zajmujących się sprzedażą sprzętu do ogródków można znaleźć kilka rodzajów grillów – gazowe, elektryczne, opalane drewnem lub węglowe. Od rodzaju opału, jaki jest do nich niezbędny, będą zależeć również cena oraz koszty eksploatacji. Grill, który jest opalany węglem drzewnym, jest zdecydowanie tańszy niż gazowy albo elektryczny.

  • Wielkość grilla

    Drugą istotną rzeczą jest wielkość grilla. Trzeba dokładnie rozważyć, na ile osób będzie się przeważnie przygotowywało posiłki. Jeśli ma to być domowy sprzęt dla rodziny składającej się z czterech osób, nie musi być wielki. Duży grill jest nie tylko droższy przy zakupie, lecz więcej kosztuje jego wykorzystanie oraz trudniej go schować. Poza tym trzeba zadać sobie pytanie: po co duży sprzęt, jeśli nie urządza się co tydzień wielkich spotkań towarzyskich, które uzasadniałyby jego kupno.

  • Wygodne używanie

    Wygodne używanie

    Decydując się na grilla, warto zadbać również o wygodę jego użytkowania. Wybierając sprzęt opalany węglem drzewnym, najlepiej zdecydować się na taki, który ma zapalnik. Dzięki temu rozpalanie będzie proste i nie trzeba będzie się męczyć z długotrwałym rozpalaniem oraz podsycaniem ognia. Najlepiej wybrać także grill na kółkach, który można łatwo przemieszczać z miejsca na miejsce, chyba że ma się w ogrodzie miejsce przeznaczone specjalnie do grillowania i zabudowania grilla.

  • Szybkość grillowania

    Jeżeli jedzenie z grilla ma być nie tylko okazyjnym posiłkiem, lecz częstszym, trzeba rozważyć czas grillowania na różnych rodzajach sprzętu. Grill gazowy pozwala na użycie go natychmiast po włączeniu, z kolei grill opalany węglem drzewnym potrzebuje czasu na rozgrzanie się, a potem ostudzenie. Odwleka to również moment czyszczenia.

  • Grill z przykryciem

    Grill z przykryciem

    Dym unoszący się z grilla może przeszkadzać, zwłaszcza jeżeli siedzi się w pobliżu. Z tego powodu warto zaopatrzyć się w urządzenie, które posiada pokrywę. Dotyczy to przede wszystkim grillów opalanych węglem drzewnym, lecz z powodzeniem można zacząć używać pokrywy również do innych. Jest to wygodne, ponieważ skraca czas pieczenia. Dodatkowo przydaje się w czasie przechowywania grilla w piwnicy lub garażu, ponieważ do środka nie dostaje się kurz ani inne zanieczyszczenia.

Popularne tagi
  • chude mięso
  • pomidorki koktajlowe
  • składniki na skrzydełka
  • parmezan
  • jedzenie
  • jogurt naturalny
  • owady
  • mięta
  • masło solone
  • przygotowanie grillowanych pomidorów
  • brykiet
  • przepis na szaszłyki z kurczakiem
  • cukier waniliowy
  • rodzinny obiad
  • marynata z octem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising