Zakumaj.pl

Prosty sposób na makaroniki kokosowe

Wymagany czas: 15 min.
Prosty sposób na makaroniki kokosowe

Wielbiciele kokosa powinni zaprzyjaźnić się z kokosowymi makaronikami, które wypełniają usta egzotycznym smakiem. Takich smakołyków nie trzeba poszukiwać w sklepach z żywnością sprowadzaną z zagranicy. Tak naprawdę wystarczy jedynie zestaw składników, przepis i trochę czasu, żeby mieć na deser słodkości przypominające w smaku słodkie Raffaello. Oto podpowiedź, jak zrobić makaroniki.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Pracę nad słodkimi makaronikami należy rozpocząć od przygotowania odpowiednich składników. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:

    * 200 g wiórków kokosowych,

    * 150 g cukru,

    * 2 białka,

    * 1 łyżka masła.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Makaroniki powinny być wkładane do pieca, który ma już odpowiednią temperaturę, wtedy będą smakowały zgodnie z oczekiwaniami. Blachę do pieczenia umyć, jeśli jest zabrudzona, wytrzeć, a następnie natrzeć dokładnie masłem – niezbyt grubą warstwą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Białka przełożyć do miski. Zacząć ubijać je mikserem aż do uzyskania gładkiej, puszystej, a przede wszystkim sztywnej piany. Mikser można zastąpić trzepaczką, jednak proces ubijania będzie trwał znacznie dłużej. Przed ubijaniem warto dodać szczyptę soli do białek, co poprawi jakość ubijania. Kiedy białko będzie gotowe, odstawić je na chwilę na bok. Do osobnej miski wsypać cukier oraz wiórki kokosowe – zamieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cukier z wiórkami połączyć z białkiem, wymieszać delikatnie. Kiedy już składniki będą połączone, przy pomocy dwóch łyżek zacząć tworzyć niewielkie kuleczki i układać je na blasze. Makaroniki nie muszą być wielkie, mniejsze szybciej się pieką, jak również dają większą przyjemność z jedzenia.Wypełnioną makaronikami blachę wsunąć do piekarnika i piec przez 10 minut, aż makaroniki dokładnie się zarumienią. Po wystudzeniu powinny być jasne oraz chrupiące.