Zakumaj.pl

Jak przygotować bezy z migdałami?

Jak przygotować bezy z migdałami?

Bezy, które rozpływają się w ustach, to deser wręcz idealny. Oczywiście można znaleźć takie słodkości w cukierni, lecz czemu nie spróbować wykonać ich samodzielnie? Wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia, zwłaszcza jeżeli posiada się sprawdzony przepis, a taki podajemy w poniższym artykule.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby wykonać smaczne bezy, niezbędne jest zebranie odpowiednich składników spożywczych. Wśród nich znajdują się:
    * 3 białka jaj,
    * 2/3 szklanki blanszowanych migdałów,
    * cukier puder, o takiej samej wadze jak białka,
    * cukier kryształ, o takiej samej wadze jak białka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Za pierwszy krok można uznać przygotowanie migdałów. Nie sprzedaje się zazwyczaj ich blanszowanej wersji, dlatego trzeba przygotować ją samodzielnie. Wystarczy wysypać przygotowane orzechy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i wsadzić do nagrzanego piekarnika na 2 – 3 minuty.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Piekarnik ustawić na 160 stopni Celsjusza. Mikserem ubijać je, aż osiągnie się puszystą, sztywną masę. Gdy uzyska się taki efekt, dodać 1/2 cukru pudru i 1/2 cukru kryształu. Nadal miksować, do połączenia się cukru, po czym wsypać resztę cukru i wymieszać całość drewnianą łyżką. Na koniec dodać migdały. Ponownie zamieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na papier bezy dowolnej wielkości.

    Wypełnioną blaszkę wsunąć do piekarnika. Po 5 minutach pieczenia lekko uchylić drzwiczki piekarnika i piec bezy w taki sposób przez 2 godziny. Po upieczeniu ostudzić, a następnie zjadać ze smakiem.