Zakumaj.pl

Przepis na pyszne pączki afrykańskie

Przepis na pyszne pączki afrykańskie

Tłusty Czwartek coraz bliżej, a to znak, że czas pomyśleć o pączkach na ten dzień. Oczywiście można tradycyjnie zajadać się smakołykami z różaną konfiturą, jednak zamiast tradycji, dobrze jest spróbować czegoś nowego. Nowym mogą być afrykańskie pączki, bardzo egzotyczne oraz bardzo smaczne.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie pączków afrykańskich nie będzie skomplikowane, jeśli na początku przygotuje się wszystkie składniki. Są to:
    * 4 szklanki mąki,
    * 2 szklanki wody,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1/4 szklanki mleka,
    * 1 jajko,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 łyżeczki masła,
    * 1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu, imbiru,
    * sól,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do większej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy, które zdecydują o aromacie pączków. W mniejszej misce umieścić wodę, masło, mleko i jajko, wymieszać, żeby jajko straciło swoją pierwotną konsystencję.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Stopniowo dodawać wodę z dodatkami do mąki i rozpocząć ugniatanie ciasta. Wyrabiać ciasto na pączki przez 15 – 20 minut. Po wyrobieniu odstawić miskę w suche, ciepłe miejsce na 5 – 10 minut. Ze względu na użycie proszku do pieczenia, a nie drożdży, nie jest potrzebne długotrwałe odstawienie ciasta do wyrośnięcia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z gotowego ciasta rwać wrzecionowate kawałki. Na patelni rozgrzać 2 – 3 szklanki oleju i wrzucać na nie ciasto. Pączki powinny lekko urosnąć podczas pieczenia oraz mocno zarumienić się z obu stron. Oleju powinno być na tyle dużo, aby pączki pływały swobodnie.Po usmażeniu odkładać je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.Przed podaniem posypać albo obtoczyć deser w cukrze pudrze. Smacznego!