Advertising
Zakumaj.pl

Proste sposoby ubijania białka bez miksera

Opiekun artykułu: bigmuta
Proste sposoby ubijania białka bez miksera

Proste sposoby ubijania białka bez miksera

Trudno wyobrazić sobie wiele ciast bez ubicia białka, choćby wykonanie słodkich bez, jeżeli piana nie będzie dobrze ubita. Mikserem jest to bardzo łatwe do wykonania, nie zajmuje wiele czasu i przynosi szybkie, pożądane efekty. Jednak nie zawsze posiada się pod ręką odpowiednie urządzenie, wtedy konieczne jest poradzenie sobie z ubijaniem białka w inny sposób.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Jeżeli nie ma się pod ręką ani miksera, ani trzepaczki, wówczas można użyć widelca, choć jest to metoda bardzo czasochłonna.

  • Niezbędne elementy

    Niezbędne elementy

    Przed przystąpieniem do ubijania białek należy zgromadzić potrzebne do tego elementy, czyli:
    * jajka,
    * miskę,
    * trzepaczkę,
    * sól.
    Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy ich ubijanie będzie znacznie prostsze. Najlepsza jest temperatura 18 – 22 st. Celsjusza, dlatego dobrze jest wyjąć jajka z lodówki chwilę przed przygotowywaniem deseru, żeby zdołały się nagrzać.W przypadku miski należy zadbać, aby była dokładnie umyta, bez zabrudzeń i jednocześnie bez drobinek wody, które przeszkodzą w należytym ubiciu.

  • Przygotowanie białka

    Przygotowanie białka

    Miska powinna być szklana albo ceramiczna (plastikowa tylko w ostateczności) i dość wysoka, żeby piana nie wypadała poza jej krawędzie.Przygotowane jajka rozbijać o krawędź miski, wlewając do niej jedynie białko, żółtko przerzucając do osobnego naczynia. Zamiast o brzeg miski, można rozbijać jajko delikatnie nożem, żeby skorupka pękła.Przy każdym ze sposobów uważać, aby nie wbić wraz z białkiem żółtka.

  • Proces ubijania białka

    Proces ubijania białka

    Białko posolić szczyptą soli. Chwycić trzepaczkę, która również powinna być bardzo czysta i sucha, a następnie zacząć ubijać białko. Trzepaczką trzeba poruszać energicznie, wytwarzając najpierw lekką piankę, a następnie białą masę, taką samą jak podczas używania miksera. Im intensywniejsze są ruchy ręki i kuchennego narzędzia, tym szybciej powstaje sztywna piana.

  • Zastosowanie piany

    Zastosowanie piany

    Dobrze ubita piana będzie sztywna i nawet po odwróceniu naczynia, nie opadnie. Można ją wykorzystać wedle własnego uznania do ciast, deserów kremowych albo tworzenia małych bez. W każdej z tych wersji będzie bardzo smaczna.

Popularne tagi
  • rum
  • kipiąca woda
  • świeże jajko
  • pękanie ziemniaków
  • ekspres do kawy
  • składniki na sernik
  • dodatek do ciast
  • szpryca cukiernicza
  • sitko do jajek
  • zasady gotowania w parowarze
  • surówka
  • placki z wiśniami
  • pojemnik plastikowy
  • przygotowanie masła smakowego
  • gorczyca
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising