Advertising
Zakumaj.pl

Świąteczny przysmak – sernik z makiem

Opiekun artykułu: dzieciol
Świąteczny przysmak – sernik z makiem

Świąteczny przysmak – sernik z makiem

Sernik to jedno z często pieczonych ciast niemal na każde święta, a nawet na urodziny. Nie inaczej jest w czasie Wielkanocy. Żeby nieco urozmaicić świąteczny stół, można przygotować sernik z makiem. Delikatny smak sera i makowa nuta sprawią, że szybko stanie się on ulubionym deserem wszystkich domowników.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie sernika z makiem wymaga przygotowania niezbędnych produktów. Nie jest ich bardzo dużo, lecz trzeba zadbać o ich świeżość oraz dobrą jakość, dzięki czemu ma się pewność, że ciasto będzie puszyste i bardzo smaczne. W związku z tym do wykonania spodu ciasta należy przygotować:
    * 300 g ciastek maślanych,
    * 120 g masła.
    Do masy serowej:
    * 1 kg sera białego,
    * 6 jaj,
    * 150 g cukru,
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    Natomiast do masy makowej niezbędne są:
    * 1/2 kg maku,
    * 1 paczka cukru waniliowego.
    Żeby ułatwić sobie zadanie, ser warto kupić już zmielony, w wiaderku, specjalnie przygotowany do wypieku ciast, a mak – zamiast maku do sparzenia – gotowy w puszce. Jednak wtedy trzeba liczyć się z tym, że zawiera on bakalie, więc decyzja o skorzystaniu z niego musi być uzależniona od tego, czy lubi się bakalie w cieście, czy nie.

  • Krok pierwszy

    Ciasteczka maślane należy rozgnieść na miazgę. Można zrobić to palcami, lecz znacznie wygodniejsze jest włożenie ich do torebki foliowej i rozgniatanie wałkiem. Po rozkruszeniu ciasteczek wsypać je do miski, a następnie roztopić masło i wymieszać je z ciasteczkami na gładką masę. Po dobrym połączeniu się składników przełożyć je do formy do pieczenia ciasta i rozłożyć na całą szerokość. Włożyć na 30 minut do lodówki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Białka i żółtka oddzielić od siebie. Żółtka zacząć ucierać z cukrem na puszystą masę. Gdy osiągnie taką konsystencję, można rozpocząć powolne dodawanie sera. Jeżeli kupiło się ser wymagający mielenia, należy go zemleć przynajmniej dwukrotnie, inaczej masa będzie miała nieprzyjemne grudki. Białka ubić na sztywną pianę, na zakończenie dodając do niej mąkę ziemniaczaną, a następnie dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Formę z ciasteczkami wyjąć z lodówki. Nałożyć na nią masę makową zmieszaną z cukrem waniliowym. Jeżeli jest to masa z puszki, będzie dość mokra, więc nadmiar płynu można odsączyć, pozostawiając masę na 5 minut w sitku. Następnie rozłożyć dokładnie na podstawie z ciasteczek. Na nią wylać masę serową, po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.

Popularne tagi
  • smażenie na grillu
  • drylowanie wiśni bez drylownicy
  • drylowanie wiśni
  • aromat do ciast
  • tarta
  • ciasto wielkanocne
  • ryż
  • tłusty pojemnik plastikowy
  • kierunek mieszania
  • gotowanie
  • piec
  • żelatyna
  • sposób na mole
  • triki kuchenne
  • porada kulinarna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising