Advertising
Zakumaj.pl

Zasady trzydniowego oczyszczania organizmu

Opiekun artykułu: aniaf
Zasady trzydniowego oczyszczania organizmu

Zasady trzydniowego oczyszczania organizmu

Po wakacjach, po świętach, po okresie mało regularnego życia, które nie pozwalało na jedzenie posiłków wartościowych i o stałych porach, przydaje się oczyszczenie organizmu. Ma ono na celu zarówno pozbycie się zalegających w organizmie resztek przemiany materii, jak i odciążenie go i zmniejszenie wypukłości na brzuchu. Oczyszczanie to zazwyczaj trzydniowa dieta, w czasie której trzeba spożywać tylko to, co jest podane w jadłospisie, bez odstępstw i dodawania do diety innych produktów. Trzymanie się zasad sprawia, że ciało jest lżejsze, a zbędny tłuszcz znika.

Advertising
Advertising
  • Przygotowanie ciała

    Przygotowanie ciała

    Trzydniowe diety, zwane detoksem organizmu lub głodówki oczyszczające polegają głównie na przywróceniu ciału równowagi działania. Stosowanie określonych produktów w przygotowywaniu posiłków lub opieranie się przez trzy dni na płynach pomaga pozbyć się toksyn. Jednak przerzucenie się z ciężkiego jedzenia na małe porcje lub wodę i herbaty może być ciężkie, dlatego zanim przejdzie się do głównej diety, trzeba przygotować organizm. Przez tydzień można zmniejszać porcje jedzenia lub odstawiać najbardziej kaloryczne produkty. Dzięki temu ciało nie przeżyje szoku i nie zacznie – po zakończeniu detoksu – gromadzić tłuszczu na zapas ze strachu, że nie otrzyma porcji energii. Jeżeli nie jest się chorym na anemię, cukrzycę, gruźlicę ani nowotwory, nie ma przeciwwskazań do wykonywania głodówki lub krótkiego detoksu. Wręcz przeciwnie, bywa on polecany przez lekarzy.

  • Pierwsza zasada

    Pierwsza zasada

    Pozbywanie się toksyn musi być związane z odstawieniem szkodliwych produktów, które są wprowadzane do organizmu. Na czele listy rzeczy, które trzeba koniecznie odstawić w trakcie detoksu żywieniowego, znajdują się papierosy oraz alkohol. Dodatkowo nie powinno się w pijać kawy, czarnej herbaty ani używać soli i cukru. Ze względu na to, że trzydniowy detoks może przybrać postać głodówki opierającej się przede wszystkim na napojach, kawę i herbatę zastępuje się wodą niegazowaną, herbatami ziołowymi oraz sokami owocowymi, łagodnymi lub rozrobionymi z wodą mineralną, aby nie podrażnić żołądka.

  • Druga zasada

    Druga zasada

    W czasie normalnego odżywiania i przy prowadzeniu zdrowego trybu życia normą jest wypijanie do 2 litrów napojów dziennie. Wlicza się w to zarówno woda, jak i herbaty oraz soki. W czasie oczyszczania organizmu ilość płynów powinna wzrosnąć do 4 litrów w ciągu dnia. Zapewni to ciału prawidłowe nawilżenie, nie doprowadzi do osłabienia i odwodnienia w większym zakresie oraz zapewni niezbędne składniki mineralne. Trzeba pamiętać, że w czasie oczyszczania nie można pić jedynie wody i herbat ziołowych. Należy urozmaicić napoje o soki owocowe, najlepiej świeżo wyciskane, buliony z kurczaka, barszcz do picia, ale bez dodatku śmietany. Zastąpią one posiłki, wzmocnią, a jednocześnie będą działały oczyszczająco.

  • Trzecia zasada

    Trzecia zasada

    Ciało pozbywa się zanieczyszczeń nie tylko poprzez wydalanie toksyn wraz z moczem, ale także przez inne fragmenty ciała. W związku z tym w czasie oczyszczania należy zadbać o prawidłową i dokładniejszą niż zazwyczaj higienę osobistą. Prysznic powinno brać się rano, w środku dnia i wieczorem, aby pozbyć się usuwanych toksyn. Jednocześnie należy częściej myć zęby. Na czas detoksu dobrze jest nie planować żadnych forsownych zadań, ponieważ osłabiony przez brak normalnego jedzenia organizm może nie poradzić sobie z ich wykonaniem. Detoks powoduje ubytek 2 – 3 kilogramów, co jest zadowalającym efektem, lecz nie można tego sposobu żywienia stosować za często. Aby zachować zdrowie, powinno się wykonywać oczyszczanie jedynie 2 razy na pół roku.

Popularne tagi
  • przechowywanie żółtego sera
  • spożywanie żelatyny
  • przechowywanie szparagów
  • dostarczanie energii
  • cukier
  • właściwości błonnika
  • sezam
  • twaróg
  • dieta 1000 kalorii
  • koktajl szpinakowy
  • ekonomia gotowania
  • poprawne przechowywanie bananów
  • zielone jabłko
  • objadanie
  • tłuszcze nienasycone
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising