Advertising
Zakumaj.pl

Sól – prawdy i mity

Opiekun artykułu: kklp
Sól – prawdy i mity

Sól – prawdy i mity

Soli, podobnie jak cukru używa większość z nas, nic więc dziwnego, że szybko znika z kuchennych pojemników. Nawet za szybko. Według badań Światowej Organizacji Zdrowia Polacy zjadają o wiele więcej soli niż powinni, a wokół samej soli narosło już wiele mitów i coraz trudniej odpowiedzieć na pytanie: jeść czy nie jeść? Najlepszą odpowiedzią będzie stwierdzenie, że należy ją spożywać, lecz z umiarem, ponieważ jest potrzebna, ale może także szkodzić.

Advertising
Advertising
  • Sól i woda

    Sól i woda

    Sól zatrzymuje wodę w organizmie. Jest to prawda potwierdzona przez każdego, kto nagle przestał nadużywać soli i zobaczył różnicę w działaniu własnego ciała. Obrzęki, opuchlizny to często efekt zatrzymania się wody, do czego przyczynia się sól zawarta w przygotowywanych posiłkach. Zmniejszenie jej ilości ułatwi organizmowi cyrkulację i odpowiednie nawilżanie, a także odciąży żyły i nie doprowadzi do nieprzyjemnego opuchnięcia stawów.

  • Serce i sól

    Serce i sól

    Nie można całkowicie wyrzucić soli z organizmu, ponieważ jest ona potrzebna do części procesów zachodzących w ciele, w tym do procesów umysłowych. Jednak używając jej, należy wziąć pod uwagę stan swojego zdrowia. Osoby, które mają problemu z sercem i z nadciśnieniem, powinny ograniczyć jej spożywanie do minimum. Jeżeli nie ma się problemów z układem krwionośnym, to tym lepiej, jednak i w takim wypadku dobrze jest nie solić przesadnie wszystkiego, ponieważ im więcej chlorku sodu w organizmie, tym większe jest ryzyko zawału serca.

  • Słone bez solenia

    Nawet jeżeli ktoś mówi, że nie soli, nie oznacza to, że całkiem wyeliminował sól ze swojego życia. Gotowe produkty, które jadamy codziennie, zawierają spore ilości soli, czego najlepszym przykładem są wędliny. Z jednej strony jest to efekt nieco pogarszających się standardów w produkcji niektórych pokarmów, z drugiej strony sól ma działanie konserwujące i im jej więcej, tym dłużej towar trzyma świeżość, lecz niekoniecznie smak.

  • Wydalanie soli

    Sól ma wpływ na wiele czynników w organizmie, a wydalana jest przez pot i wraz z moczem, jednak im jej więcej w ciele, tym większe problemy mają nerki. Nadmiar soli może zacząć krystalizować się w nieco większe bryłki, a to z kolei może doprowadzić do powstania kamieni nerkowych, bardzo bolesnych i nieprzyjemnych w trakcie usuwania. Jest także przeciążeniem dla układu wydalniczego, który musi poświęcić dużo energii, żeby całkowicie się go pozbyć.

  • Słony przekaźnik

    W nagonce związanej z solą i jej niekorzystnym wpływem na organizm trzeba jej jednak oddać sprawiedliwość, że ma również istotne zalety. Jedną z najważniejszych, poza wzbogacaniem smaku wielu potraw, które bez niej byłyby wręcz niejadalne, jest przekazywanie i rozprowadzanie po ciele innych składników potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Są to przede wszystkim cukry, aminokwasy i witaminy, które transportuje wszędzie tam, gdzie docierają naczynia krwionośne. Dodatkowo ma możliwość regulowania ciśnienia krwi, co przydaje się niejednemu sportowcowi.

Popularne tagi
  • warzywa do chrupania
  • przepis na jogurt naturalny
  • miód sztuczny
  • spaghetti
  • odchudzanie
  • przechowywanie bananów
  • mikrofalówka
  • zasady rozmrażania warzyw
  • zwiększenie apetytu
  • kasza jaglana
  • opakowanie
  • kwas ellowy
  • wilgotność
  • suszenie jabłek
  • regeneracja skóry
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising