Zakumaj.pl

Deser na weekend – sernik cappuccino

Deser na weekend – sernik cappuccino

Połączenie sernika i smaku kawy to dla wielu idealny zestaw. Zazwyczaj osiąga się go, nakładając na talerz kawałek ciasta z masą serową oraz parząc dobrą kawę. Jednak można połączyć smakowe doznanie i przygotować sernik cappuccino. Wyjątkowy, lekki, dobry zarówno dla łakomczuchów, jak i dla tych, którzy po ciężkiej diecie chcą pozwolić sobie na zjedzenie czegoś wyjątkowego.

  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Dobry deser to przede wszystkim dobre produkty. Do sernika o smaku cappuccino należy przygotować pełen zestaw produktów. Do wykonania spodu niezbędne są:
    * 100 g herbatników,
    * 30 g migdałów,
    * 30 g cukru,
    * 50 g masła.
    Natomiast do przygotowania masy serowej potrzebne są:
    * 900 g twarogu,
    * 1/2 szklanki śmietany 18%,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 1/4 łyżeczki cynamonu,
    * 1/4 szklanki wody,
    * 4 jajka,
    * 3 łyżki mąki pszennej,
    * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
    Jak widać, patrząc na składniki spodu, można nazwać ten sernik sernikiem dla leniwych, którzy nie lubią długiego zagniatania masy, ucierania i ubijania jajek.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Najlepiej zacząć od przygotowania masy. Masło roztopić i lekko ostudzić. Herbatniki połamać na drobne części i dodać do nich cukier. Migdały – można zamienić je na orzechy – zgnieść lub zemleć i dodać do pozostałych składników. Dolać do nich masło. Wymieszać, żeby składniki dobrze połączyły się ze sobą. Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, po czym przełożyć na nią składniki i mocno docisnąć, żeby masa pokryła całe dno.

  • Drugi krok

    Ciasto od razu po przygotowaniu włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. W tym czasie przystąpić do przyrządzania masy serowej. Ser zemleć lub kupić ser przeznaczony do serników, wówczas etap mielenia można pominąć, dodać cukier i zmiksować. Nie zaprzestając miksowania dodawać jajka – pojedynczo. Na zakończenie dodać śmietanę.

  • Trzeci krok

    Kawę i cynamon rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Poczekać, aż ostygnie, po czym dodać do masy serowej i ponownie zacząć ją miksować. Na zakończenie dosypać mąkę. Gdy masa będzie już gładka, a wszystkie składniki połączone, można przelać ją na upieczony spód, rozkładając równomiernie po całej formie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i w tej temperaturze przypiekać 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni Celsjusza i piec przez 1 godzinę. Zanim ukroi się pierwszy kawałek sernika, warto schłodzić go przez 3 godziny w lodówce.