Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na ciasto z kremem budyniowym (Karpatka)

Opiekun artykułu: brzyda
Poziom trudności: Trudne , Wymagany czas: 3 godz.
Przepis na ciasto z kremem budyniowym (Karpatka)

Przepis na ciasto z kremem budyniowym (Karpatka)

Karpatka to jeden z najbardziej popularnych deserów w Polsce. Robiony jest często i chętnie, można zamówić kawałek tego ciasta w cukierni, a także wykonać je z półproduktów, które kupisz praktycznie w każdym markecie. Swoją nazwę karpatka wzięła od szczytu w Karkonoszach. Jest ona jak najbardziej adekwatna ze względu na fałdy, jakie tworzą się na cieście podczas jego pieczenia. Fałdy te sprawiają, że karpatka, mimo niewielu składników, ma bardzo nietuzinkowy wygląd. Jest obawiasz się, że ze względu na ciasto parzone, karpatka może ci nie wyjść, to podążając za instrukcją przedstawioną w tym przepisie, na pewno ci się uda. Pamiętaj również, że lepiej jest zrobić własny krem do karpatki, niż przygotowywać ten z półproduktów ze sklepów. Zbierz wszystkie potrzebne składniki i do dzieła!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na ciasto:

1 szklanka mąki

125 gram margaryny

1 szklanka mąki

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

5 jajek

Na masę:

4 łyżki mąki ziemniaczanej (z górką)

4 łyżki mąki pszennej (z górką)

2 szklanki mleka

1 opakowanie cukru waniliowego (16 gram)

2 żółtka

1 szklanka cukru

Na ciasto: 1 szklanka mąki 125 gram margaryny 1 szklanka mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 5 jajek Na masę: 4 łyżki mąki ziemniaczanej (z górką) 4 łyżki mąki pszennej (z górką) 2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gram) 2 żółtka 1 szklanka cukru
  • Przygotowanie ciasta

    W pierwszej kolejności zajmiemy się zrobieniem ciasta parzonego, co jest w całym przepisie najtrudniejsze. Nie martw się jednak, na pewno ci wyjdzie, jeśli będziesz robiła wszystko tak, jak jest podane w instrukcji.Do garnuszka o średniej wielkości wlej wodę i dodaj margarynę/masło pokrojone w kostkę. Postaw garnuszek na ogniu i poczekaj, aż woda z tłuszczem zagotują się. Kiedy to się stanie, zestaw garnek z ognia i dosyp do niego mąkę. Mieszaj szybko wszystkie składniki, aż zobaczysz, że masa zacznie być w miarę jednolita. Wtedy przestaw z powrotem na ogień i gotuj jeszcze przez około trzy minuty, aż masa zrobi się szklista, gładka i będzie odchodziła od ścianek garnka. Zestaw z ognia.Kiedy masa przestygnie (może być lekko ciepła), cały czas miksując, dodawaj do niej najpierw po jednym jajku, a potem proszek do pieczenia oraz sól.

  • Pieczenie ciasta

    Pieczenie ciasta

    Kiedy masę na ciasto mamy gotową, musimy ją upiec. Podziel ciasto na dwie części i rozlej je na dwie takie same blachy. Każda z blach powinna być wysmarowana dokładnie tłuszczem i najlepiej posypana jeszcze mąką. Zrezygnuj z wykładaniem jej papierem do pieczenia, gdyż może być go potem trudno odkleić.Piecz najpierw jeden, a potem drugi spód przez 25 – 30 minut w temperaturze 180°C. Pamiętaj, żeby w czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Kiedy spód się upiecze, zostaw go jeszcze przez kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiach i dopiero wtedy wyjmij, żeby upiec drugi.

  • Masa budyniowa

    Do rondelka wlej 2 szklanki mleka oraz dosyp cukier biały. Postaw rondelek na ogniu. W czasie gdy mleko będzie się podgrzewać, do miski wlej pozostałą część mleka, dodaj żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko to razem bardzo dokładnie wymieszaj. Kiedy już mleko z cukrem się zagotuje, dodaj mieszaninę z mąkami i żółtkami. Wlewając ją, cały czas mieszaj bardzo energicznie. Mieszaj cały czas, aż po około 1 – 2 minutach zrobi się gęsty budyń. Wyłącz ogień i odstaw budyń do wystygnięcia.Masło utrzyj na puch za pomocą miksera, a potem łyżka po łyżce dodawaj do niego budyń. Krem gotowy.

  • Przekładanie

    Przekładanie

    Na jeden płat ciasta wyłóż cały krem i rozsmaruj go równo, a potem przykryj go drugim płatem i lekko dociśnij. Odstaw karpatkę do lodówki albo w zimne miejsce i podawaj ją dopiero po kilku godzinach. Najlepiej przed podaniem wyjąć ją pół godziny wcześniej, żeby trochę zmiękła. Możesz każdy kawałek posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Popularne tagi
  • dżem morelowy
  • receptura
  • przygotowanie babeczek
  • serek jagodowy
  • wypiek
  • murzynek z nutellą
  • potrawa
  • aromat migdałowy
  • wypieki
  • spód do sernika
  • przepis na tort z kaszy manny
  • biszkopt do tortu
  • tort okolicznościowy
  • kawa rozpuszczalna
  • kolacja
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising