Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na szarlotkę sypaną

Opiekun artykułu: piasek
Przepis na szarlotkę sypaną

Przepis na szarlotkę sypaną

Szarlotka to wyjątkowo dobre ciasto, które można przygotowywać w wielu wersjach. Bardzo dobrze jako deser sprawdza się szarlotka sypana. Nie jest trudniejsza do wykonania niż wszystkie inne, za to smakuje wyśmienicie. Stanowi dobry dodatek do jesiennego popołudnia, jak również urozmaicenie w czasie imprez urodzinowych lub imieninowych.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania szarlotki potrzebne są odpowiednie składniki, świeże i dobrej jakości, które pozwalają na uzyskanie dobrego smaku ciasta. Wśród najważniejszych składników znajdują się:
    * 1 szklanka mąki,
    * 1 szklanka kaszy manny,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1/2 szklanki orzechów (dowolnego rodzaju),
    * 1,5 kg jabłek,
    * 150 g masła,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * cynamon.

  • Krok pierwszy

    Do miski wsypać mąkę, cukier, kaszę oraz proszek do pieczenia. Przemieszać ze sobą. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach prosto do osobnej miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Tortownicę posmarować grubo masłem. Z mieszanki mąki z dodatkami odsypać 1 szklankę i wysypać ją na dno formy, dociskając mocno. Powinna je całe zakryć.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na spód przełożyć 1/2 przygotowanych wcześniej jabłek i posypać cynamonem. Można obficie, jeśli lubi się tę przyprawę. Na cynamon wysypać orzechy, najlepiej posiekane na mniejsze kawałki. Ze względu na różne upodobania związane z orzechami można użyć orzechów włoskich, pekanów albo innych.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na jabłka nasypać kolejną porcję mieszanki mącznej (1 szklanka) i resztę jabłek posypanych cynamonem. Posypać całość resztką mieszanki, po czym zetrzeć na ciasto masło, najlepiej na tarce o dużych oczkach.Tak przygotowaną tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec całość przez 1 godzinę. Po upieczeniu lekko wystudzić ciasto. Najlepiej podawać je do 25 minut po upieczeniu, jeżeli chce się zjeść szarlotkę z chrupiącym wierzchem. Po 30 minutach maślany wierzch stanie się miękki, choć nadal będzie bardzo smaczny.

Popularne tagi
  • brzoskwinie w puszce
  • przepis na placek z jagodami
  • kulinaria
  • mikser
  • kuchnia francuska
  • masa krówkowa
  • ciasto francuskie z jagodami
  • przepis na sernik na zimno
  • tarty
  • śmietana kwaśna
  • budyń
  • obiad
  • miód sztuczny
  • cukier brązowy
  • przepis na ciasto
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising