Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na letni sernik z malinami

Opiekun artykułu: monita
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Przepis na letni sernik z malinami

Przepis na letni sernik z malinami

Większość z nas szczerze uwielbia serniki. I nie ma w tym nic dziwnego. Po pierwsze, znamy to ciasto od dzieciństwa, ponieważ było pieczone przez nasze babcie i mamy. Po drugie zaś, sernik ma wyjątkową strukturę – jest jakby jednocześnie kruchy, ale i mokry. Zapychający, ale też lekki. Na święta Bożego Narodzenia najczęściej robimy jego podstawową wersję, czyli pieczemy masę serową w piekarniku i czekamy, aż pięknie pęknie. Można jednak serniki przygotowywać niezależnie od okazji oraz pory roku. Pasują bowiem do niego różne dodatki: czekolada, owoce, galaretka, rodzynki czy inne bakalie. Latem zaś warto przygotować lekką wersją sernika z dodatkiem malin oraz słodkiej białej czekolady. Poniżej znajdziesz na niego przepis (na dużą blachę prostokątną). Przygotuj go już dziś i ciesz się jego pysznym smakiem.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Spód:

200 gram herbatników pełnoziarnistych

60 – 70 gram roztopionego masła

Masa:

1 kilogram masy serowej wiaderkowej

4 tabliczki białej czekolady

400 gram śmietany kremówki 36%

½ szklanki cukru drobnego

2 żółtka i 2 całe jajka

5 łyżek mąki pszennej

300 gram malin świeżych + maliny do dekoracji

Spód: 200 gram herbatników pełnoziarnistych 60 – 70 gram roztopionego masła Masa: 1 kilogram masy serowej wiaderkowej 4 tabliczki białej czekolady 400 gram śmietany kremówki 36% ½ szklanki cukru drobnego 2 żółtka i 2 całe jajka 5 łyżek mąki pszennej 300 gram malin świeżych + maliny do dekoracji
  • Przygotowanie spodu

    Do klasycznego sernika nie przygotowuje się żadnego spodu – tak najczęściej robi się tylko w przypadku tych na zimno. Do naszego sernika również należy przygotować spód, ale jest on bajecznie prosty.200 gramów herbatników pełnoziarnistych włóż do torebki foliowej i potłucz je tłuczkiem. Możesz także wrzuć je do blendera zmielić na mokry piasek. Następnie w rondelku rozpuść masło, ostudź je nieco i dodaj do piasku z herbatników. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie wyłóż herbatniki z masłem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij je dokładnie do blachy, tworząc w ten sposób spód. Następnie piecz go przez około 10 minut w temperaturze 180° Celsjusza. Kiedy podpieczesz spód, wówczas odstaw go, żeby wystygł. Możesz w tym czasie przygotować masę serową z kolejnego kroku.

  • Masa serowa

    Do miseczki wlej śmietankę kremówkę. Następnie wsyp do niej bardzo dobrze pokruszoną białą czekoladę. Teraz postaw miseczkę na rondelek z wodą. Podgrzewaj śmietankę oraz czekoladę w kąpieli wodnej. Mieszaj cały czas, aż czekolada się rozpuści, ale nie trzymaj śmietanki zbyt długo, by nie podgrzać jej za bardzo. Odstaw ją, aby wystygła.W misce od miksera utrzyj dwa żółtka oraz dwa jajka. Powoli dosypuj drobny cukier i cały czas mieszaj mikserem. Kiedy uzyskasz już masę jajeczną, dodawaj powoli masę serową. Na koniec dodaj mąkę oraz przestygniętą śmietankę z czekoladą. Całość wymieszaj dokładnie, ale powoli.

  • Pieczenie sernika

    Na podpieczony spód wysyp świeże maliny. Powinny one być gęsto ułożone. Wylej na nie masę serową i delikatnie przemieszaj ją z malinami. Teraz piecz sernik w kąpieli wodnej przez około 50 – 60 minut w temperaturze 160°C.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Po wyjęciu sernika pozwól mu ostygnąć, nie krój go wcześniej. Potem schłodź go w lodówce, ponieważ trzeba go podawać zimnego. Przed podaniem wyłóż na niego świeże maliny. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na ciasto malinowe
  • rodzaj cukru
  • mus jabłkowy
  • cynamon
  • ciastko
  • ozdoba paski
  • ciasto bezglutenowe
  • przepis na pizzę z salami i szynką
  • deser wielkanocny
  • nakłuwanie ciasta
  • kulinaria
  • przygotowanie sernika wiedeńskiego
  • liście
  • wykorzystanie ciasta
  • dieta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising