Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne szaszłyki wegetariańskie

Opiekun artykułu: ikcesok
Pyszne szaszłyki wegetariańskie

Pyszne szaszłyki wegetariańskie

Nie każdy jada mięso, nie każdy je lubi. Nie powinien to być powód grillowej dyskryminacji. Pomimo kojarzenia grilla głównie z mięsem, można zdecydować się na przygotowanie potrawy wegetariańskiej – szaszłyków z warzyw. Zdrowe, smaczne, aromatyczne dzięki odpowiedniej marynacie, mogą stać się stałym elementem każdego spotkania przy grillu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania pysznych szaszłyków warzywnych niezbędne są odpowiednie produkty spożywcze, świeże, najlepiej zakupione nie później niż dzień przed wykonaniem dania. Wśród elementów na szaszłyki potrzebne są:
    * 8 pieczarek,
    * 8 rzodkiewek,
    * 1 cukinia,
    * 1 bakłażan,
    * 1 papryka żółta,
    * 1 papryka czerwona.
    Przygotowanie marynaty wymaga:
    * 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
    * 3 łyżek musztardy,
    * 3 łyżek octu balsamicznego,
    * 1 łyżki majeranku,
    * 1 łyżki bazylii,
    * 2 ząbków czosnku,
    * pieprzu,
    * soli.
    Należy zaopatrzyć się również w patyczki do szaszłyków oraz tackę aluminiową.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie przygotowane warzywa dokładnie umyć. Następnie pokroić cukinię oraz bakłażana na plasterki. Nie powinny być grubsze niż 0,5 – 1 centymetr. Cukinię można obrać ze skórki, jednak nie jest to konieczne, ponieważ w czasie przypiekania na ruszcie zmięknie i nie będzie zagrożeniem dla żołądka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Z papryk usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić kawałki na kwadraty o wymiarach 2 x 2 centymetra. Pieczarki pozostawić w całości, natomiast rzodkiewki najwygodniej pokroić na ćwiartki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie składniki na marynatę zmieszać ze sobą dokładnie w szerokiej misce. Można dodać odrobinę tymianku albo papryki chili, jeżeli lubi się nieco ostrzejsze przyprawy. Do miski wrzucić warzywa i zamieszać wszystko tak, żeby każdy składnik został oblany marynatą. Przykryć miskę folią aluminiową i włożyć ją na 2 – 3 godziny do lodówki.Po upływie tego czasu nadziać warzywa na patyczki do szaszłyków – w dowolnej kolejności. Rozpalić grill, położyć na nim tackę aluminiową, a na niej szaszłyki. Piec 10 – 12 minut, aż do zarumienienia się potrawy.

Popularne tagi
  • ryż z kurkumą
  • gołąbki z ziemniakami
  • potrawa z grilla
  • cukier
  • spotkanie rodzinne
  • papryka z grilla
  • przepis na sałatkę
  • jadłospis
  • pierogi ze szpinakiem i fetą
  • potrawa obiadowa
  • zdrowe odżywianie
  • kotlet
  • przepis na placki ziemniaczane z serem
  • grillowane pieczarki
  • kości
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising