Pyszne szaszłyki wegetariańskie

Pyszne szaszłyki wegetariańskie
Nie każdy jada mięso, nie każdy je lubi. Nie powinien to być powód grillowej dyskryminacji. Pomimo kojarzenia grilla głównie z mięsem, można zdecydować się na przygotowanie potrawy wegetariańskiej – szaszłyków z warzyw. Zdrowe, smaczne, aromatyczne dzięki odpowiedniej marynacie, mogą stać się stałym elementem każdego spotkania przy grillu.
- Potrzebne składniki  - Do wykonania pysznych szaszłyków warzywnych niezbędne są odpowiednie produkty spożywcze, świeże, najlepiej zakupione nie później niż dzień przed wykonaniem dania. Wśród elementów na szaszłyki potrzebne są: 
 * 8 pieczarek,
 * 8 rzodkiewek,
 * 1 cukinia,
 * 1 bakłażan,
 * 1 papryka żółta,
 * 1 papryka czerwona.
 Przygotowanie marynaty wymaga:
 * 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
 * 3 łyżek musztardy,
 * 3 łyżek octu balsamicznego,
 * 1 łyżki majeranku,
 * 1 łyżki bazylii,
 * 2 ząbków czosnku,
 * pieprzu,
 * soli.
 Należy zaopatrzyć się również w patyczki do szaszłyków oraz tackę aluminiową.
- Krok pierwszy- Wszystkie przygotowane warzywa dokładnie umyć. Następnie pokroić cukinię oraz bakłażana na plasterki. Nie powinny być grubsze niż 0,5 – 1 centymetr. Cukinię można obrać ze skórki, jednak nie jest to konieczne, ponieważ w czasie przypiekania na ruszcie zmięknie i nie będzie zagrożeniem dla żołądka. 
- Krok drugi  - Z papryk usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić kawałki na kwadraty o wymiarach 2 x 2 centymetra. Pieczarki pozostawić w całości, natomiast rzodkiewki najwygodniej pokroić na ćwiartki. 
- Krok trzeci  - Wszystkie składniki na marynatę zmieszać ze sobą dokładnie w szerokiej misce. Można dodać odrobinę tymianku albo papryki chili, jeżeli lubi się nieco ostrzejsze przyprawy. Do miski wrzucić warzywa i zamieszać wszystko tak, żeby każdy składnik został oblany marynatą. Przykryć miskę folią aluminiową i włożyć ją na 2 – 3 godziny do lodówki.Po upływie tego czasu nadziać warzywa na patyczki do szaszłyków – w dowolnej kolejności. Rozpalić grill, położyć na nim tackę aluminiową, a na niej szaszłyki. Piec 10 – 12 minut, aż do zarumienienia się potrawy. 

















