Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na smażoną mozzarellę

Opiekun artykułu: underak
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Przepis na smażoną mozzarellę

Przepis na smażoną mozzarellę

Mozzarella to rodzaj sera, który może nam się kojarzyć tylko i wyłącznie z jednym regionem Europy, a mianowicie z Włochami. To typowo włoski ser, który sprzedaje się w postaci charakterystycznych kulek – mniejszych lub większych. Ma on bardzo delikatny smak i właśnie dzięki temu świetnie nadaje się do różnych potraw. Na jego bazie powstaje słynna sałatka caprese, ale także, o czym mało osób wie, to właśnie ten ser jest głównym składnikiem prawdziwej włoskiej pizzy, nie zaś ser żółty, którego używamy w naszych polskich pizzeriach oraz domach. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na smażoną w panierce mozzarellę. Nadaje się ona jako główny składnik obiadu, ale także jako niebanalna przystawka na przyjęcie.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

2 kulki mozzarelli

¼ szklanki bułki tartej

¼ szklanki mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki mleka

suszone oregano

sól i pieprz

2 kulki mozzarelli ¼ szklanki bułki tartej ¼ szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki mleka suszone oregano sól i pieprz