Advertising
Zakumaj.pl

Jajka w sosie koperkowym – przygotowanie

Opiekun artykułu: krzyprokop
Jajka w sosie koperkowym – przygotowanie

Jajka w sosie koperkowym – przygotowanie

Jajka to składnik wielu potraw, które warto jadać zarówno w czasie świąt, jak i codziennie. Sos koperkowy z jajkami to danie lubiane na co dzień, chociaż można podać je również w czasie świąt wielkanocnych, ponieważ łączy w sobie tradycje jedzenia jaj oraz powiew wiosny, jakim jest koperek. Warto spróbować i wykorzystać poniższy przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby wykonać smaczny sos koperkowy, trzeba przygotować odpowiednie składniki. Szczególnie ważne jest zwrócenie uwagi na świeżość koperku i jego ładny stan. Kilkudniowy nie będzie miał ani odpowiedniego aromatu, ani smaku. Wśród składników, które należy zgromadzić, znajdują się:
    * 2 łyżki koperku,
    * 1 łyżka mąki,
    * 2 szklanki wody,
    * 50 g margaryny,
    * 150 ml śmietany 18%,
    * 4 – 6 jajek,
    * sól,
    * pieprz.
    Ze względu na to, że sos można podawać tylko z jajkami lub z innymi dodatkami, można przygotować również 4 – 6 ziemniaków średniej wielkości, żeby posiłek był bardziej sycący.

  • Etap pierwszy

    Pierwszym krokiem jest włożenie margaryny do rondelka i jej roztopienie. Gdy cała zmieni się w żółtą maź, należy dodać mąkę i rozpocząć intensywne mieszanie. W specyfiku nie powinna pozostać żadna grudka, ponieważ sprawi to, że sos będzie mniej smaczny i nieprzyjemny w jedzeniu. Nie przerywając mieszania, trzeba całość doprowadzić do żółtego, jajecznego koloru.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Kiedy sos stanie się złocisty, należy dodać do niego wodę i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Koperek drobno posiekać i wrzucić do mikstury z margaryny. Doprawić solą i pieprzem według uznania lub dodać odrobinę „Warzywka”. Powinna to być niewielka ilość, żeby sos nie stał się przesadnie słony. Gotować 5 minut.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Po gotowaniu się sosu przez chwilę należy 2 – 3 łyżki dodać do przygotowanej śmietanki, wymieszać i dopiero wtedy dodać śmietankę do reszty sosu. Zagotować, aż sos nabierze gęstej konsystencji i mocno białego koloru.Podanie jajek z nim można zastosować na dwa sposoby. Pierwszy to ugotowanie jajek na twardo, obranie ich, przedzielenie na pół na talerzu, a następnie polanie sosem. Drugi sposób to wbicie surowych jaj wprost do sosu i czekanie, aż zetną się w ciągle podgrzewającej się potrawie. W tej wersji jajka uzyskują bardziej koperkowy smak.

Popularne tagi
  • panierowanie
  • rozbijanie jajek
  • paluszki drożdżowe
  • sok z buraków
  • pstrąg w ziołach
  • kasza kuskus
  • kwiat
  • wino białe
  • sposoby gotowania ziemniaków
  • sól
  • ekstrakt z mięty
  • domowa masa marcepanowa
  • święta
  • cięcie cebuli
  • danie obiadowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising