Jak przygotować ciasteczka migdałowe?

Jak przygotować ciasteczka migdałowe?
Kruche ciasteczka są wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy i herbaty. Miło nimi poczęstować przyjaciół, jak również zabrać na piknik. Wyśmienicie smakują oraz są alternatywą dla typowych ciasteczek maślanych. Nie są trudniejsze do wykonania niż one, więc można z powodzeniem je przygotować, nie martwiąc się, że nie wyjdą. Będą doskonałe, zwłaszcza według podanego poniżej przepisu.
- Niezbędne składniki  - Aby przygotować smaczne ciasteczka, konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się: 
 * 300 g mąki,
 * 200 g cukru,
 * 175 g masła,
 * 100 g migdałów,
 * 2 jajka,
 * 1 łyżeczka esencji waniliowej,
 * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
 * 1 łyżeczka soli.
- Pierwszy krok- Na początku należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, żeby włożyć ciasteczka od razu do ciepłego.Po zrobieniu tego wszystkie migdały – najlepiej zakupić od razu obrane – wrzucić do blendera i zmiksować na drobny proszek. 
- Drugi krok  - Zmielone migdały przesypać do miski. Dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać wszystko razem.Do osobnej miski przełożyć masło – najlepiej, aby było w temperaturze pokojowej – wsypać cukier i zacząć ucierać ręcznie albo miksować. Gdy masa będzie puszysta, wbijać po 1 jajku, nie zaprzestając ucierania, oraz dodać esencję migdałową. 
- Trzeci krok  - Do masy jajecznej powoli dodawać suche składniki, cały czas mieszając, a gdy nie jest to już możliwe – ugniatając masę ręką. Powinna stać się zwarta i nie klejąca się do dłoni. Po uzyskaniu takiej konsystencji owinąć ją folią i na 25 minut włożyć do zamrażalnika. 
- Czwarty krok  - Zimne ciasto dzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć je mąką. Posypać nią również stolnicę i wałkować ciasto aż do uzyskania płaskiego placka o grubości 0,5 mm. Z placka wykrawać ciasteczka – można wykonywać to foremkami albo szklanką – i układać je na blaszce do pieczenia. Piec przez 10 – 12 minut, aż do zarumienienia. Po upieczeniu ostudzić i podawać. Ciasteczka są tak dobre i słodkie, że nie ma potrzeby ich dodatkowego lukrowania. 


















