Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować ciasteczka migdałowe?

Opiekun artykułu: nejmanka
Jak przygotować ciasteczka migdałowe?

Jak przygotować ciasteczka migdałowe?

Kruche ciasteczka są wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy i herbaty. Miło nimi poczęstować przyjaciół, jak również zabrać na piknik. Wyśmienicie smakują oraz są alternatywą dla typowych ciasteczek maślanych. Nie są trudniejsze do wykonania niż one, więc można z powodzeniem je przygotować, nie martwiąc się, że nie wyjdą. Będą doskonałe, zwłaszcza według podanego poniżej przepisu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Aby przygotować smaczne ciasteczka, konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
    * 300 g mąki,
    * 200 g cukru,
    * 175 g masła,
    * 100 g migdałów,
    * 2 jajka,
    * 1 łyżeczka esencji waniliowej,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka soli.

  • Pierwszy krok

    Na początku należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, żeby włożyć ciasteczka od razu do ciepłego.Po zrobieniu tego wszystkie migdały – najlepiej zakupić od razu obrane – wrzucić do blendera i zmiksować na drobny proszek.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Zmielone migdały przesypać do miski. Dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać wszystko razem.Do osobnej miski przełożyć masło – najlepiej, aby było w temperaturze pokojowej – wsypać cukier i zacząć ucierać ręcznie albo miksować. Gdy masa będzie puszysta, wbijać po 1 jajku, nie zaprzestając ucierania, oraz dodać esencję migdałową.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do masy jajecznej powoli dodawać suche składniki, cały czas mieszając, a gdy nie jest to już możliwe – ugniatając masę ręką. Powinna stać się zwarta i nie klejąca się do dłoni. Po uzyskaniu takiej konsystencji owinąć ją folią i na 25 minut włożyć do zamrażalnika.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Zimne ciasto dzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć je mąką. Posypać nią również stolnicę i wałkować ciasto aż do uzyskania płaskiego placka o grubości 0,5 mm. Z placka wykrawać ciasteczka – można wykonywać to foremkami albo szklanką – i układać je na blaszce do pieczenia. Piec przez 10 – 12 minut, aż do zarumienienia. Po upieczeniu ostudzić i podawać. Ciasteczka są tak dobre i słodkie, że nie ma potrzeby ich dodatkowego lukrowania.

Popularne tagi
  • dodatek do deseru
  • pączki kolorowe
  • wino masala
  • sposób przygotowania pączków
  • kubeczki czekoladowe
  • czekodżem
  • pudding
  • cukier brązowy
  • miksowanie
  • ciasto francuskie
  • ciastka jabłkowe
  • przepis na ciasteczka śmietankowe
  • lizaki
  • sos karmelowy
  • mleko skondensowane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising