Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować ciastka-pieguski?

Opiekun artykułu: sniegos
Wymagany czas: 30 min.
Jak przygotować ciastka-pieguski?

Jak przygotować ciastka-pieguski?

Ciasteczka z kawałkami czekolady, czyli znane wszystkim pieguski, są wspaniałym pomysłem na przekąskę oraz na drugie śniadanie. W kupnej paczce zazwyczaj jest ich za mało, chce się więcej i więcej, więc najlepiej spełnić tę zachciankę, przygotowując pieguski samodzielnie. Po wykonaniu tego można podawać je zarówno z kawą, jak i ze szklanką mleka, ponieważ obie wersje będą smakowały wyśmienicie.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Poza czekoladą i orzechami do ciasteczek można dodać również wiórki kokosowe.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zrobić smakowite ciasteczka, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, wśród których powinny znaleźć się:

    * 2,5 szklanki mąki,

    * 1 szklanka orzechów,

    * 1 szklanka cukru,

    * 1,5 czekolady gorzkiej,

    * 1 jajko,

    * 1 kostka margaryny,

    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

    * 1/2 łyżeczki soli,

    * rodzynki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Margarynę – ewentualnie masło, jeśli ciastka mają mieć bardziej maślany smak – przełożyć do miski, wcześniej krojąc na mniejsze części. Dodać cukier, po czym zacząć ucierać. Ucieranie kontynuować aż do uzyskania gładkiej masy, w której cukier jest nieznacznie widoczny. Dopiero wtedy wbić jajko.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy masa stanie się gładka i puszysta, dodać pozostałe składniki: mąkę, sodę, sól i ponownie wymieszać ze sobą dokładnie. Po wymieszaniu odstawić miskę z ciastem na ciasteczka na bok i zająć się przygotowaniem dodatków do ciastek. Orzechy posiekać grubo, a czekoladę pokroić na niewielkie kawałki. Zamiast czekolady można użyć również tzw. pastylek czekoladowych, przeznaczonych specjalnie do wypieku ciasteczek. Dodać dodatki – wraz z rodzynkami – do ciasta i dokładnie wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na blaszkę porcje ciasta, spłaszczyć łyżką. Gdy blacha będzie pełna, wsunąć ją do piekarnika i piec przez 15 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie podawać w ramach podwieczorku.

Popularne tagi
  • sól
  • popcorn
  • ciastka bananowe
  • trufle czekoladowe
  • krówki
  • zdrowa przekąska
  • przepis na ciastka cytrynowe
  • sos czekoladowy
  • mrożone banany
  • ocet balsamiczny
  • pianka marshmallow
  • amerykański deser
  • przepis na makaroniki kokosowe
  • kubeczki czekoladowe
  • cynamonowe gofry przepis.
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising