Jak przyrządzić paprykę z farszem z koziego sera?

Jak przyrządzić paprykę z farszem z koziego sera?
Gdy sezon na paprykę jest w pełni, trzeba z niego korzystać i przygotowywać smakołyki paprykowe. Jednym z najlepszych jest papryka nadziewana serem, która łączy w sobie to co dobre, z tym, co zdrowe. Jeżeli jeszcze nie miałaś okazji wypróbować takiego smakołyku, polecamy sprawdzony przepis z poniższego artykułu.
- Jakich produktów potrzeba?  - Do przygotowania smacznego posiłku niezbędne są następujące produkty spożywcze: - * 30 g sera koziego, - * 1 łyżka liści bazylii, - * 1 łyżka szczypiorku, - * 1/4 szklanki sera żółtego, - * papryka czerwona lub żółta. 
- Krok pierwszy  - Żółty ser zetrzeć na tarce prosto do miseczki. Dodać ser kozi i wymieszać oba sery. Najlepiej wybrać dość miękki ser kozi, żeby nie było problemu z jego rozgniataniem. Do obu serów dodać świeżo posiekane zioła. Poza szczypiorkiem oraz bazylią można dodać również odrobinę oregano, lecz nie za wiele. Sól jest zbędna, gdyż ser z koziego mleka jest dość słony. 
- Krok drugi  - Przygotowaną paprykę dokładnie umyć, po czym każdą przekroić na pół. Wydrążyć gniazdo nasienne. Zamiast dużych papryk można użyć mniejszych, podłużnych, wtedy uzyskuje się większą ilość smakołyków. Papryki można – choć nie jest to konieczne – delikatnie natrzeć oliwą z oliwek. Położyć je na rozgrzanym ruszcie grilla. 
- Krok trzeci  - Podczas ogrzewania papryka powinna zbrązowieć delikatnie oraz zmięknąć. Gdy do tego dojdzie, trzeba zdjąć ją z rusztu i napełnić farszem serowo-ziołowym. Po napełnieniu ponownie położyć warzywo na ruszcie i grillować jeszcze przez 2 – 3 minuty. W tym czasie ser zdoła się stopić, tworząc smaczną masę serową. Zdjąć przysmak z grilla i od razu podawać, póki całość jest jeszcze bardzo ciepła. Dla lepszego smaku można posypać startym żółtym serem, szczypiorkiem albo bazylią. Smacznego! 


















