Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczne uszka wigilijne?

Jak przyrządzić smaczne uszka wigilijne?

Jedną z najważniejszych potraw wigilijnych, równorzędną z pierogami, są uszka z grzybami. Wspaniale smakują same, bez dodatków, jednak jeszcze lepiej z gorącym, czerwonym barszczem. Obecnie liczne sklepy oferują zakup gotowych uszek, które wystarczy wrzucić do ciepłej wody i podawać, jednak nawet najlepsze kupne produkty nie zastąpią domowego przysmaku.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie uszek wymaga zebrania odpowiednich składników. Powinny być dobrej jakości, aby uszka smakowały wyśmienicie. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 2 szklanki mąki,
    * 2/3 szklanki wody,
    * 1 jajko,
    * 1 cebula,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 40 g suszonych grzybów,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Grzyby suszone wrzucić do garnka i zalać wodą w takiej ilości, żeby wszystkie zostały przykryte. Gotować 15 – 30 minut, żeby wszystkie zmiękły. Z wywaru można przygotować zupę, natomiast grzyby wyjąć, kiedy uzyskają odpowiednią miękkość. Posiekać je na drobne kawałki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rozgrzać na patelni olej. Cebulę pozbawić łupinek i posiekać na drobne kawałki. Wrzucić na patelnię. Zeszklić lekko, po czym wrzucić grzyby, podsmażając całość. Posypać pieprzem i solą, według uznania, wymieszać. Smażyć 5 minut, a następnie odłożyć na bok do wystudzenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i zacząć wyrabiać ciasto, dolewając porcjami wodę. Gotowe ciasto ma być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Jeśli jest takie przed wykorzystaniem całej wody, nie trzeba jej dolewać dodatkowo.Po wyrobieniu ciasta podzielić je na mniejsze części, co ułatwia wałkowanie.

  • Krok czwarty

    Ciasto rozwałkowywać na stolnicy posypanej mąką. Na cieście układać po 1 łyżeczce farszu, w odstępach 4 – 5 cm jeden od drugiego. Następnie wywinąć brzeg ciasta, zakrywając farsz i sięgnąć po kieliszek dowolnego rozmiaru. Wyciąć półksiężyc z ciasta, zawierający w sobie farsz i zlepić jego brzegi, tworząc tym samym uszka.

  • Krok piąty

    Krok piąty

    W dużym garnku zagotować wodę. Posolić ją 1 łyżeczką soli, a gdy zacznie wrzeć, wrzucać uszka. Gotować 3 – 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odsączyć. Uszka z grzybowym farszem dobrze smakują w barszczu, jak również ze śmietaną.