Zakumaj.pl

Jak przyrządzić zakwas buraczany na anemię?

Jak przyrządzić zakwas buraczany na anemię?

Kobiety w ciąży są wyjątkowo narażone na anemię, która może okazać się niebezpieczna dla nich i dla dziecka. Zdrowa dieta jest podstawą jej uniknięcia, jednak warto zastosować dodatkowe wsparcie, którym jest zakwas buraczany. Zawiera on mnóstwo żelaza, niezbędnego do produkcji hemoglobiny oraz witamin, zapewniających zdrowie całemu ciału. Przyczynia się zarówno do zapobiegania anemii, jak i jej leczenia.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Samo przyrządzenie zakwasu nie jest szczególnie skomplikowanym procesem, jednak wymaga odpowiednich składników spożywczych. Są to przede wszystkim:
    * 5 l wody,
    * 2 kg buraków,
    * 10 ząbków czosnku,
    * 3 liście laurowe,
    * 1 cytryna,
    * 1/2 cebuli,
    * 1 łyżeczka soli morskiej,
    * 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego.
    Potrzebny będzie również duży słoik.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie buraki obrać ze skórki. Obrane pokroić nożem na cienkie plasterki albo użyć szatkownicy do wykonania równych plasterków oraz przyśpieszenia sobie pracy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Całą wodę zagotować. Lekko przestudzić, ale uważać, żeby nie stała się całkiem zimna. W czystym, najlepiej wyparzonym wrzątkiem słoiku ułożyć plasterki buraków. Na buraki położyć liście laurowe oraz obrane z łupinek ząbki czosnku.Zalać buraki wodą i wycisnąć prosto do niej sok z cytryny oraz wrzucić pokrojoną na kawałki cebulę. Słoik zakryć gazą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zakryte naczynie odstawić w ciepłe, suche miejsce. Po upływie 2 dni zebrać z powierzchni zakwasu nadmiar piany, która się na nim wytworzyła, wymieszać i ponownie zakryć gazą. Pozostawić na kolejne 2 – 3 dni.Gdy minie wymagany czas, zakwas należy przecedzić przez sito i rozlać do mniejszych butelek. Aby zapewnić sobie zdrowie, należy pić 1 szklankę zakwasu dziennie.

Wskazówki:

Butelki lub słoiczki z zakwasem trzeba przechowywać w lodówce.