Advertising
Zakumaj.pl

Sposób na pierś z kurczaka w 5 minut

Opiekun artykułu: katarzyna
Sposób na pierś z kurczaka w 5 minut

Sposób na pierś z kurczaka w 5 minut

Pierś z kurczaka jest najchętniej wybieranym rodzajem mięsa, ponieważ można z niej zrobić wiele smacznych posiłków – zarówno obiadów, jak i dodatków na kanapki na kolację. Jednak w zabieganym świecie nie zawsze ma się czas na długie smażenie mięsa i oczekiwanie, dlatego trzeba wiedzieć, jak skrócić czas smażenia, aby szybko mieć na talerzu pyszny obiad.

Advertising
Advertising
  • Przygotowanie pierwsi z kurczaka

    Przygotowanie pierwsi z kurczaka

    Na początku trzeba przygotować pierś z kurczaka poprzez prostą obróbkę. Z mięsa należy usunąć ewentualne błonki, a następnie oczyścić, myjąc dokładnie pod gorącą wodą. Następnie mięso można wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć wybranymi przyprawami. Bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka, mielone chili, wszystkie one sprawdzą się jako dodatek do mięsa. Przyda się także oliwa z oliwek bądź oliwa smakowa, która ułatwi pieczenie się mięsa. Dla przyśpieszenia smażenia pierś można pokroić na mniejsze kawałki albo rozbić tłuczkiem, żeby była cienka. Takie przygotowanie piersi z kurczaka trwa zazwyczaj 2 – 3 minuty, jeśli nie ma na niej wiele błonek do odcinania.

  • Jak szybko smażyć?

    Jak szybko smażyć?

    Szybkie i skuteczne smażenie można wykonać na kilka sposobów w zależności od posiadanego sprzętu kuchennego, jednak tak samo skutecznie. Przydatne pomysły na smażenie to:

    * Patelnia do smażenia – patelnię należy wysmarować oliwą z oliwek, a następnie ułożyć na niej mięso lub jego kawałki; patelnia jest najczęściej wykorzystywana, jednak czas smażenia rozciąga się na 10 – 15 minut, biorąc pod uwagę fakt, że trzeba w połowie smażenia obrócić mięso na drugą stronę, aby równomiernie się dopiekło oraz zarumieniło. Najszybciej upiecze się tak mięso cienko rozbite, chociaż istnieje ryzyko wysuszenia się piersi wewnątrz, jeżeli ogień pod patelnią będzie zbyt słaby.

    * Piekarnik do smażenia – mięso smażone w piekarniku jest smaczne, intensywnie pachnie, jednak czas jego przygotowania jest dłuższy, ponieważ trwa około 20 minut. Przy tym trzeba doliczyć do przygotowywania potrawy czas rozgrzania się piekarnika.

    * Patelnia grillowa/grill – mięso z grilla zawsze jest zdrowsze, bo nie wymaga dodawania do niego dużej ilości tłuszczu, jednak tak, jak na zwykłej patelni, tak na grillowej wersji czas przygotowania piersi z kurczaka to przynajmniej 10 minut.

    * Pieczenie z obu stron – najlepiej, dla szybkości przygotowywania potrawy, sprawdzi się urządzenie opiekające pierś z kurczaka z obu stron, dzięki czemu mięso szybko będzie smaczne, soczyste oraz równomiernie brązowe. Wystarczą 2 minuty, a kurczak będzie gotowy do podania.

  • Podawanie piersi z kurczaka

    Podawanie piersi z kurczaka

    Pierś z kurczaka można podawać z dowolnymi dodatkami, zwracając szczególną uwagę na surówki ze świeżych warzyw. Dobrze sprawdzą się także różnorodne sosy, pieczone ziemniaki albo ziemniaczane kulki, które urozmaicą posiłek. Jeśli jednak obiad ma być szybki, najlepiej ograniczyć się tylko do warzyw i podgrzać talerz przed podaniem, aby mięso długo zachowało wyższą temperaturę.

Popularne tagi
  • wsuwka
  • marynata
  • bezy
  • kwasek cytrynowy
  • lato
  • deser
  • ciasto francuskie z orzechami
  • rum
  • pleśń
  • zaczyn
  • ser w wiaderku
  • przypalony garnek
  • pierś z kurczaka
  • przepis na mazurek miodowy
  • babka czekoladowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising