Jak przygotować pyszny biszkopt kakaowy?

Jak przygotować pyszny biszkopt kakaowy?
Często ma się ochotę zjeść w ramach podwieczorku coś wyjątkowego. Gdy stare przepisy znudziły się i zwykły biszkopt z galaretką to za mało, można urozmaicić przepis i wykonać biszkopt o smaku kakaowym. Jest on smaczny bez dodatków, jak również z dodatkami – w tym z bitą śmietaną, owocami lub galaretką.
- Składniki na biszkopt  - Jak każdy biszkopt, również biszkopt kakaowy wymaga świeżych składników dobrej jakości. Dzięki temu ciasto udaje się takie, jak powinno: miękkie i sprężyste. Do niezbędnych produktów należą: 
 * 1 szklanka cukru lub cukru pudru,
 * 6 jaj,
 * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
 * 2 łyżki kakao,
 * 1 łyżka wody,
 * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
 * szczypta soli.
 Szczególnie trzeba zadbać o świeże jajka, ponieważ mówi się, że od ich jakości zależy cały biszkopt.
- Pierwszy krok  - Na początku należy oddzielić białka od żółtek. Miskę z żółtkami odsunąć na bok, natomiast białka zacząć ubijać – mikserem, blenderem lub tradycyjną ubijaczką, w zależności od posiadanego w domu sprzętu. Przed rozpoczęciem ubijania warto dodać szczyptę soli, wtedy piana będzie lepiej się ubijać. Z białek powinna powstać sztywna piana, która nie ześlizguje się z miski po przechyleniu jej na bok. 
- Drugi krok- Gdy piana jest już ubita, nie należy odkładać miksera. Trzeba jedynie zmniejszyć obroty i powoli dodawać cukier, tworząc z białek gładką, puszystą masę. Po dodaniu cukru stopniowo dodawać żółtka, najlepiej pojedynczo. Dodać jedno, zamieszać, dodać następne, aż żadne nie zostanie w misce. 
- Trzeci krok- W osobnym naczyniu zmieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszane składniki stopniowo, np. przy pomocy łyżki, dodawać do masy z białek i cukru. Nie należy się śpieszyć, ponieważ biszkopt nie lubi pośpiechu. Na zakończenie mieszania dodać wodę i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. 
- Czwarty krok  - Okrągłą lub prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem lub pergaminem, po czym przelać do niej gotowe, brązowe ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i włożyć do niego formę z ciastem na 35 – 40 minut. Po upieczeniu można postawić na 10 minut w piekarniku do ostudzenia, po czym wyjąć. Podawać bez dodatków lub z bitą śmietaną albo kremem waniliowym. 

















