Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować smaczny sernik angielski z wiśniami?

Opiekun artykułu: netusia
Wymagany czas: 30 min.
Jak przygotować smaczny sernik angielski z wiśniami?

Jak przygotować smaczny sernik angielski z wiśniami?

Jednym z chętniej jadanych ciast jest sernik, który można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Sernik angielski z dodatkiem wiśni stanowi doskonały pomysł na podwieczorek, kiedy chce się czegoś słodkiego, lekkiego i puszystego. Jedząc go, można poczuć się niczym angielska królowa. Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonały deser z owocami.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Sernik angielski szczególnie dobrze smakuje dzień po przygotowaniu i schłodzeniu go w lodówce.

  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Na początku należy zgromadzić potrzebne składniki spożywcze o dobrej jakości, żeby smak ciasta był wyśmienity. Potrzebne są:

    * 500 g sera do serników,

    * 300 g frużeliny wiśniowej,

    * 200 ml śmietany 30%,

    * 90 g cukru,

    * 3 jajka,

    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

    * 2 łyżki ekstraktu waniliowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do dużej miski przełożyć ser. Wbić do niego jajka, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy oraz całą kremówkę. Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem – można również łyżką, choć jest to bardziej czasochłonne. Miksować aż do osiągnięcia puszystej, jednolitej masy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć lekko kaszą manną lub bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni. Tak przygotowaną formę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza – wyższa temperatura mogłaby doprowadzić do przypalenia deseru – i piec przez 50 – 70 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy sernik jest już w piekarniku przez 40 minut, przykryć górę formy folią aluminiową. Dzięki temu ciasto nie będzie mocno przypieczone z wierzchu, pozostanie jasne i będzie miało atrakcyjniejszy wygląd. Upiec sernik do końca, po czym wystudzić i ostrożnie wyjąć z formy, żeby nie popękał. Na jasny wierzch, tuż przed podaniem, wyłożyć frużelinę albo gęsty dżem wiśniowy z kawałkami – lub całymi – owocami. Podawać.

Popularne tagi
  • przepis na roladę z bitą śmietaną
  • przepis na szybkie ciasto czekoladowe
  • żurawina
  • sernik ze snickersami
  • czekolada plastyczna
  • pieczone jabłka
  • tort kawowy
  • chłodzenie ciasta
  • ciasto z kruszonką
  • wafle
  • słodki syrop
  • liście kamelii
  • ciasto wielkanocne
  • składniki na sernik japoński
  • wypiek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising