Advertising
Zakumaj.pl

Smaczna szarlotka dietetyczna

Opiekun artykułu: zlomek
Smaczna szarlotka dietetyczna

Smaczna szarlotka dietetyczna

Ciasto nie zawsze musi być czymś kalorycznym, co zaburza dietę i powoduje, że pojawiają się wałeczki tłuszczyku, a utracone kilogramy wracają. Nawet podczas odchudzania lub po diecie, gdy chce się utrzymać uzyskaną wagę, można to zrobić. Wystarczy zacząć piec ciasta dietetyczne, w tym pyszną dietetyczną szarlotkę.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby wykonać pyszną szarlotkę z małą ilością kalorii, potrzebne będą następujące elementy:
    * 200 g płatków owsianych,
    * 8 jabłek,
    * 3 łyżki otrębów owsianych,
    * 2 łyżki miodu,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 3 białka,
    * cynamon.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie jabłka dokładnie umyć, a następnie przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uzyskane fragmenty jabłek pokroić w kostki i wrzucić do garnka. Zalać całość 1/2 szklanki wody i wsypać cynamon. Nie należy ograniczać się w jego ilości i sypać dużo, pamiętając, że cynamon pomaga w odchudzaniu. Całość gotować 15 minut, aż jabłka zmiękną. Po tym czasie zostawić do ostudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Tortownicę lub formę do tarty posmarować tłuszczem i posypać otrębami owsianymi. Na nie przełożyć jabłka.Białka przełożyć do osobnej miski i ubić na sztywną pianę, a gdy stanie się taka, dodać 1 łyżeczkę miodu. Ubijać jeszcze przez chwilę, po czym rozłożyć ją na jabłkach.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Patelnię rozgrzać. Wysypać na nią płatki owsiane i prażyć 5 minut, aż się zarumienią. Dodać miód i dokładnie wymieszać, a następnie posypać tak uzyskaną posypką ciasto.Tortownicę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 25 minut. Lekko wystudzić.Szarlotka smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Popularne tagi
  • pieczone jabłka
  • ser mascarpone
  • śmietana kwaśna
  • puree pomarańczowe
  • ciasto malinowe z kruszonką
  • mama
  • kakao
  • składniki na ciasto
  • sok cytrynowy
  • kuchnia francuska
  • banoffee
  • karmelowe sprężynki
  • słodkie wypieki
  • szarlotka
  • kisiel
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising