Advertising
Zakumaj.pl

Zaskakujący sernik z truskawkami

Opiekun artykułu: maagda
Zaskakujący sernik z truskawkami

Zaskakujący sernik z truskawkami

Sernik to powszechnie lubiane ciasto, które jest wykonywane zarówno bez okazji, jak i na święta, urodziny oraz inne rodzinne uroczystości. Może być przygotowywany na różne sposoby, jednak wraz z nadejściem wiosny coraz chętniej stawia się na owoce. Mogą to być sezonowe dodatki, w tym truskawki, które ze zwykłego sernika pozwalają zrobić arcydzieło kulinarne.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Pyszny sernik może składać się z dwóch części, podstawy biszkoptowej oraz serowej masy. Do przygotowania biszkoptu potrzebne są:
    * 2 łyżki mąki pszennej,
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    * 3 łyżki cukru,
    * 2 jajka,
    * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Z kolei do wykonania masy trzeba przygotować:
    * 500 g truskawek,
    * 250 g serka homogenizowanego,
    * 250 ml śmietany kremówki,
    * 70 ml mleka,
    * 30 g cukru,
    * 6 łyżeczek żelatyny,
    * 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
    * 1 laskę wanilii,
    * 2 łyżki dżemu truskawkowego.

  • Krok pierwszy

    Oddzielić białko od żółtek. Rozpocząć ubijanie białek. Można dodać do nich szczyptę soli, a następnie ubić na puszystą pianę. Gdy do tego dojdzie, rozpocząć wsypywanie cukru, najlepiej po 1 łyżce, i miksować. Następnie dodać żółtka, również po jednym. Na końcu dodać do masy oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszać, lecz już nie mikserem, a łyżką,

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotową masę przelać do wyłożonej papierem formy do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 – 15 minut. Po wyjęciu biszkoptu z pieca poczekać, aż lekko przestygnie, i posmarować go dżemem.

  • Krok trzeci

    Owoce umyć i pozbyć się zielonych szypułek. Następnie podzielić je na 2 części, jedną pokroić na plasterki, drugą na kostki.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Mleko wlać do rondelka i zacząć podgrzewać. Dodać cukier i laskę wanilii. Cukier powinien się rozpuścić. Kiedy do tego dojdzie, wyłowić wanilię. Podgrzane mleko zdjąć z pieca i dodać do niego żelatynę, po czym mieszać, szybko i mocno, żeby składniki połączyły się, ale żeby nie pojawiły się grudki.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do mleka dodać serek homogenizowany, wymieszać i odstawić do lodówki. Śmietankę ubić na puszystą pianę. Dodać masę serową i dokładnie wymieszać. Wrzucić do kremu truskawki, zamieszać, po czym położyć krem na przygotowanym wcześniej biszkopcie. Rozprowadzić równo i całość włożyć do lodówki, do stężenia.

    Galaretkę przygotować wedle opisu na opakowaniu. Na masie serowej położyć plasterki truskawek, zalać galaretką i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego.

Popularne tagi
  • przepis na ciasto malinowe
  • rodzaj cukru
  • mus jabłkowy
  • cynamon
  • ciastko
  • ozdoba paski
  • ciasto bezglutenowe
  • przepis na pizzę z salami i szynką
  • deser wielkanocny
  • nakłuwanie ciasta
  • kulinaria
  • przygotowanie sernika wiedeńskiego
  • liście
  • wykorzystanie ciasta
  • dieta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising