Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na domową pizzę

Opiekun artykułu: bpila
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 3 godz.
Przepis na domową pizzę

Przepis na domową pizzę

Pomyśl o swoich bliskich, krewnych, znajomych. Czy ktoś z nich nie lubi od czasu do czasu zjeść sobie pizzy? Nawet jeśli ktoś ci przychodzi do głowy, to z pewnością jest to jedna, góra dwie osoby. Pizza to chyba jedno z najbardziej popularnych, ale także najbardziej lubianych dań. Zajadają się nią chętnie zarówno dzieciaki, wielbiciele fast-foodów, jak i dorośli. Jest ona pożywna i bardzo smaczna, a to za sprawą aromatycznego sosu oraz ciągnącego sera. Włoskie danie podbiło nasze polskie serca, jednak w zupełnie innej wersji, niż ta klasyczna. Włosi przyrządzają pizzę na cienkim spodzie, smarują ją obficie pysznym sosem, następnie sypią mozzarellą, a potem dopiero kładą dodatki. Co ważne, zarówno sera, jak i samych dodatków jest w porównaniu do naszych pizz całkiem niewiele. My natomiast lubujemy się w pizzach na grubszym spodzie z wieloma dodatkami przykrytymi pierzynką ze startego, żółtego sera. I właśnie na taką domową pizzę znajdziesz tutaj przepis.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na ciasto:

400 gram mąki pszennej

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

30 gram drożdży

250 ml ciepłej wody

Na sos:

1 karton przecieru pomidorowego

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka oliw z oliwek

½ łyżeczki bazylii

½ łyżeczki oregano

pieprz

1 ząbek czosnku

Dodatki:

około 500 gram żółtego sera

około 200 gram szynki/salami

około 400 gram pieczarek

inne, ulubione dodatki (opcjonalnie)

Na ciasto: 400 gram mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 30 gram drożdży 250 ml ciepłej wody Na sos: 1 karton przecieru pomidorowego ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oliw z oliwek ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano pieprz 1 ząbek czosnku Dodatki: około 500 gram żółtego sera około 200 gram szynki/salami około 400 gram pieczarek inne, ulubione dodatki (opcjonalnie)
  • Zagniatanie ciasta

    Przygotowanie pizzy zawsze należy zacząć od zagniecenia ciasta, gdy jest ono drożdżowe i powinno mieć szansę wyrosnąć.Do miski lub na stolnicę wrzuć 400 gramów mąki. Zrób w niej otwór. Do szklanki wrzuć rozkruszone drożdże, zasyp je łyżką soli, a następnie zalej ciepłą wodą i wymieszaj. Pozwól teraz drożdżom urosnąć. Po około pięciu minutach dodaj do mąki sól, oliwę z oliwek oraz rozczyn z drożdży. Wszystko razem zagnieć i wyrabiaj dość długo.Tak wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj czystą ściereczką, a następnie odstaw na około 1,5 – 2 godziny do ciepłego miejsca, aby wyrosło.

  • Przygotowanie sosu

    Kiedy ciasto sobie rośnie, ty zabierz się za przygotowanie sosu. Do miski przelej przecier pomidorowy. Dodaj do niego łyżeczkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, trochę pieprzu, łyżeczkę cukru, jeden czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pół łyżeczki oregano i pół łyżeczki bazylii. Całość wymieszaj i przełóż do lodówki.

  • Układanie ciasta

    Formę do ciasta posmaruj tłuszczem. Następnie na stolnicy czy stole uformuj za pomocą wałka (tego raczej unikać) albo palcami taki kształt, jaki ma blacha. Kiedy już to zrobisz, delikatnie przenieś ciasto na blachę i rozprowadź je palcami, dociskając o formy. Zostaw tak ciasto na około 10 minut, ponieważ jeszcze trochę urośnie.

  • Układanie dodatków

    Na cieście rozsmaruj przygotowany sos, pozostawiając puste brzegi. Następnie wyłóż plastry szynki albo salami, potem podsmażone pieczarki oraz inne dodatki (na przykład oliwki, kukurydzę). Obficie przykryj wszystko startym serem.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Pizzę włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. W zależności od grubości ciasta będzie się piekła około 25 – 30 minut. Podawaj ją na ciepło z sosem czosnkowym albo ketchupem. Smacznego!

Popularne tagi
  • przyprawy
  • ser feta
  • przepis na pizzę na chlebie pita
  • wyrabianie ciasta
  • tortownica
  • ser pleśniowy
  • ciasto kalafiorowe na pizzę
  • ciasto pita
  • owoc
  • blacha
  • świętowanie
  • pizza z kalafiora
  • dodatek do jedzenia
  • mąka żytnia
  • zagniatanie ciasta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising