Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na kotlety mielone nadziewane żółtym serem

Opiekun artykułu: designer
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na kotlety mielone nadziewane żółtym serem

Przepis na kotlety mielone nadziewane żółtym serem

Kotlety mielone to danie bardzo często pojawiające się na polskich stołach. Jemy je zarówno na co dzień, jak i do święta, rozkoszując się ich smakiem w towarzystwie ziemniaków oraz surówki. To potrawa łatwa do przyrządzenia, wprost idealna dla amatorów oraz osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Pamiętajcie jednak, iż kotlety mielone są doskonałą bazą do eksperymentów – można do nich dodawać dowolne składniki, takie jak szynka, pieczarki, szpinak czy żółty ser. W tym przepisie wykorzystamy ten ostatni produkt. Powodzenia!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

500 g mięsa mielonego

2 jajka

2 kawałki czerstwego chleba

trochę wody lub mleka

sól i pieprz (ewentualnie inne przyprawy do mielonych)

1 pęczek szczypiorku

2 małe ząbki czosnku (lub jeden duży)

4 – 5 plastrów żółtego sera

bułka tarta do obtoczenia

olej do smażenia

500 g mięsa mielonego 2 jajka 2 kawałki czerstwego chleba trochę wody lub mleka sól i pieprz (ewentualnie inne przyprawy do mielonych) 1 pęczek szczypiorku 2 małe ząbki czosnku (lub jeden duży) 4 – 5 plastrów żółtego sera bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia
  • Przygotowanie mięsa mielonego

    Jeśli kupiłaś mięso wieprzowe w całości, to teraz należy je zemleć przy użyciu ręcznej czy elektrycznej maszynki. Choć ta opcja wymaga więcej pracy, to jednak jest polecana, gdyż kupują mięso w kawałku, widzisz dokładnie, jakiej jest jakości. Możesz jednak, rzecz jasna, użyć już kupnego mięsa mielonego lub też poprosić o zmielenie sztuki mięsa w sklepie.Mięso mielone wrzuć do miski. Dodaj do niego dwa jajka, posiekany szczypiorek, dwa małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz oraz przyprawy, które zawsze dodajesz przy przyrządzaniu kotletów (na przykład majeranek albo przyprawę do mielonych). Następnie w mleku lub wodzie namocz dwa kawałki starego chleba. Kiedy już to zrobisz, odsącz z nich płyn i dodaj je do mięsa. Wymieszaj wszystko razem. Jeśli okaże się, że mięso jest zbyt lejące i nie chce się kleić, wówczas dodaj jeszcze trochę chleba lub odrobinę bułki tartej.

  • Nadziewanie

    Nadziewanie

    Plastry sera przekrój na cztery części – jedna część będzie służyła do nadziania jednego kotleta.

    Weź trochę mięsa i uformuj z niego podłużny kształt. Połóż na nim kawałek żółtego sera, a następnie przykryj odrobiną mięsa i dobrze zlep ze sobą brzegi, aby mięso nie wyleciało. Postępuj tak, aż skończy ci się mięso.

  • Smażenie

    Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Każdą sztukę mięsa obtocz najpierw w bułce tartej, a dopiero potem połóż na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony po około 7 minut, aż zobaczysz, że kotlety są złocisto-brązowe oraz chrupkie.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Kotlety podawaj ciepłe w towarzystwie dodatków warzywnych oraz ziemniaków lub frytek. Smacznego!

Popularne tagi
  • opiekacz
  • danie z grzybów
  • mleko krowie
  • wanilia
  • karkówka z sosem
  • przetwory
  • halloween
  • kawa
  • sposób roztapiania czekolady
  • smażone warzywa
  • babka
  • domowy makaron
  • komunia
  • pasta z awokado
  • ryż
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising