Zakumaj.pl

Przepis na sernik z batonami Snickers

Przepis na sernik z batonami Snickers

Batony Snickers to przepyszne połączenie karmelu, orzeszków oraz mlecznej czekolady. Ich smak znamy od dzieciństwa i chętnie do niego wracamy, kiedy chcemy szybko się „zasłodzić” albo dodać sobie energii. Możemy również poeksperymentować w kuchni z przepisami znanymi nam od lat, dodając do nich właśnie te popularne batony. Sprawdź koniecznie, jak smakuje twój ulubiony sernik z dodatkiem Snickersów.

  • Przygotowanie do pieczenia

    Dobry sernik upiecze się tylko pod warunkiem, że odpowiednio rozgrzejesz piekarnik, dlatego już teraz nastaw go na temperaturę 175 stopni.Wybierz blachę lub tortownicę, w której chcesz piec sernik. Niech nie będzie ona zbyt duża – sernik będziesz piec w kąpieli wodnej, dlatego blacha na sernik musi zmieścić się w inną, większą blaszkę. Tę, w której umieścisz ciasto, dobrze wypełnij folią aluminiową lub nasmaruj tłuszczem.

  • Spód sernika

    Bardzo dokładnie pokrusz półsłodkie herbatniki w czekoladzie za pomocą tłuczka lub blendera. Następnie zmieszaj je z roztopionym masłem (masło roztop w rondelku, a potem odstaw na kilka minut, żeby nieco ostygło). Tak powstałym „ciastem” wyłóż blaszkę lub tortownicę i zapiekaj je przez około 5 – 7 minut.

  • Masa serowa

    Serek (musi mieć temperaturę pokojową) bardzo dokładnie utrzyj z cukrem, najlepiej w misce za pomocą drewnianej pałki. Następnie po kolei dodawaj do niego jajka i ucieraj dalej, aż składniki dobrze się połączą. Kiedy to nastąpi, dodaj ekstrakt waniliowy oraz kremówkę i jeszcze raz zamieszaj.

  • Pieczenie w kąpieli wodnej

    Pieczenie w kąpieli wodnej

    Do blaszki lub tortownicy z natłuszczonym spodem wylej masę serową. Następnie włóż tę formę do większej i właśnie do tej większej wlej trochę wrzątku (mniej więcej do połowy drugiej blaszki). Piecz przez 40-45 minut, a po upieczeniu ostrożnie przełóż gorący sernik na kratę w celu ostudzenia. Kiedy już nieco przestygnie, umieść go w lodówce na noc.

  • Polewa

    Polewa

    Następnego dnia wyjmij sernik z lodówki i wyłóż na niego masę kajmakową (około połowy puszki). Masę rozsmaruj, a na nią ułóż Snickersy pokrojone w plastry. Będzie to wyglądało bardzo efektownie. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

Spód:

2 szklanki pokruszonych, półsłodkich herbatników w czekoladzie,

115 g masła

Masa kremowa:

250 g kremowego serka (Philadelphia),

1 i ¼ szklanka cukru,

4 jajka,

1 łyżka ekstraktu waniliowego,

¾ szklanki kremówki

Polewa:

połowa puszki masy kajmakowej,

2 batony Snickers