Przepis na zapiekankę z ryżu

Przepis na zapiekankę z ryżu
W gorące letnie dni nasze dzieci nie zawsze mają ochotę na zjedzenie obiadu. Zaproponowana przeze mnie słodka zapiekanka z ryżu z pewnością zasmakuje maluchom. Przy okazji dostarczy im węglowodanów, dzięki którym będą miały energię na cały dzień.
- Ugotuj ryż na mleku  - Mleko zagotuj ze skórką z cytryny i solą. Następnie wrzuć ryż. Gotuj na niewielkim ogniu około pół godziny. Ostudź go pod przykryciem. 
- Przygotowanie do pieczenia- Piekarnik nagrzej do ok. 200 stopni. Formę, najlepiej szklaną, natłuść masłem. 
- Przygotowanie masy  - Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Kolejno dodawaj po łyżce ryżu. Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Dodaj ją do uprzednio przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj. 
- Dodatki  - Do masy możesz dodać to, co lubisz, mogą to być rodzynki, migdały, kawałki suszonych owoców. 
- Pieczenie- Masę przełóż do formy do pieczenia. Zapiekaj około 30 minut na złoty kolor. Zapiekankę podawaj z ubitą z cukrem pudrem śmietanką. 

















