Zakumaj.pl

W jaki sposób suszyć owoce w piekarniku?

1.5 (razem głosów: 1)
W jaki sposób suszyć owoce w piekarniku?

Zimą ciężko o świeże warzywa i owoce, jednak ochota na nie pozostaje, zwłaszcza na owoce, o które trudniej. Są one zarówno smaczne, jak i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Skoro nie można otrzymać świeżych, warto wcześniej, nim sezon na nie skończy się całkowicie, przygotować suszone owoce. Stanowią doskonałą przekąskę, są zdrowe, pełne witamin i idealnie nadają się na Boże Narodzenie.

  • Co można suszyć?

    Co można  suszyć?

    Owoców, które można suszyć, jest więcej niż tych, z którymi nie powinno się tego robić. Wśród nadających się do suszenia smakołyków znajdują się przede wszystkim jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, żurawina, morele, banany. Z kolei wśród owoców, których lepiej nie wkładać do piekarnika z chęcią wysuszenia, znajdują się owoce z dużą ilością wody, np. wiśnie. Nawet jeżeli uda się je wysuszyć, samego suszu będzie bardzo niewiele, więc nie jest to opłacalne. Również owoce z dużą zawartością witaminy C – maliny, poziomki – nie nadają się do wysuszenia, ponieważ nie zachowają jej i tym samym stracą swoją wartość odżywczą.

  • Suszenie jabłek

    Suszenie jabłek

    Najchętniej suszone są jabłka, ponieważ stanowią jeden z ulubionych owoców, są łatwo dostępne i łatwe w suszeniu. Trzeba pamiętać, aby nie tylko wybierać owoce zdrowe, ale twarde. Zbyt miękkie jabłko nie pozwoli na otrzymanie pożądanego efektu. Przed włożeniem ich do piekarnika muszą być cienko obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych oraz pokrojone, najlepiej w krążki, gdyż tak lepiej schną. Jeżeli chce się wysuszyć dużą ilość jabłek, te, które są już obrane, warto wkładać do wody z kwaskiem cytrynowym. Po przygotowaniu jabłek układa się je na siatce do suszenia do piekarnika. Zamiast siatki można używać też blachy wyłożonej pergaminem. Piekarnik powinien być nagrzany już w momencie wkładania owoców do pieca i rozgrzany do 50 – 60 stopni Celsjusza. Wysuszone jabłka powinny być elastyczne, lecz pozbawione wilgoci.

  • Suszenie moreli

    Suszenie moreli

    Suszone morele są często świątecznym przysmakiem, a nawet elementem kompotu z suszonych owoców. Przygotowanie ich do suszenia wymaga wybrania owoców dojrzałych, chociaż twardych. Podobnie jak przy jabłkach, za miękkie owoce nie będą smaczne po suszeniu. Należy przeciąć je na pół i pozbawić pestek, a zanim się to zrobi, sparzyć wrzątkiem. Można włożyć je do sitka, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Dzięki temu osiągną ładny kształt, susząc się w piekarniku. Do urządzenia wkłada się je na siatce lub blasze, natomiast sam piekarnik powinien być nagrzany maksymalnie do 50 stopni Celsjusza. Suszenie może trwać 2 – 3 dni.

  • Suszenie śliwek

    Suszenie śliwek

    Śliwki węgierki są najczęściej używane do suszenia. Jednak aby osiągnąć odpowiedni efekt, trzeba je dobrze przygotować. Ze względu na pokrytą nalotem skórkę przed rozpoczęciem powinno się je wymyć w wodzie z dodatkiem soli jadalnej, która jest nieszkodliwa i zlikwiduje niechciany nalot. Po takiej kąpieli śliwki trzeba umyć w zimnej wodzie i rozłożyć na sicie do suszenia w piekarniku. Sito jest wygodniejsze niż blacha, ponieważ łatwiej suszy się wówczas owoce z obydwu stron, uzyskując równomierny efekt. Wypełnione sito można włożyć do piekarnika, który ma temperaturę maksymalnie do 45 stopni Celsjusza. Suszenie śliwek trwa dłużej i nie powinno odbywać się w wysokiej temperaturze, ponieważ owoce długo schną. Nagrzany przesadnie piekarnik spowoduje, że przypalą się albo wyschną tylko z wierzchu.