Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne szaszłyki z winogronami i kurczakiem

Opiekun artykułu: jaskinia
Pyszne szaszłyki z winogronami i kurczakiem

Pyszne szaszłyki z winogronami i kurczakiem

Wraz z nastaniem ciepłych dni, nieraz już w maju, kiedy słońce przypieka, rozpoczyna się grillowanie. Im jest częstsze, tym bardziej nudzą się typowe potrawy i trzeba szukać nowych smaków oraz dań, które można przygotować na ruszcie. Jednym z takich pomysłów mogą być szaszłyki z kurczaka, lecz nie zwykłe, lecz z winogronami. Poniżej podajemy prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie pysznych szaszłyków wymaga odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:
    * 2 filety z kurczaka,
    * 0,5 kg winogron (ciemnych albo jasnych),
    * 1 puszka brzoskwiń,
    * 1 łyżka oleju,
    * 1 łyżka miodu płynnego,
    * 1 łyżka octu balsamicznego,
    * 1/2 łyżeczki cynamonu,
    * paczka patyczków do szaszłyków.
    Z podanej porcji można przygotować 10 szaszłyków.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane mięso drobiowe dokładnie umyć zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pozbyć się ewentualnych białych błonek albo żyłek, które czasami znajdują się w filetach z kurczaka, po czym pokroić mięso na duże kwadratowe kostki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W średniej wielkości misce wymieszać miód, ocet, cynamon i olej, aż do powstania jednolitej konsystencji. Gdy osiągnie się taki efekt, wrzucić do marynaty kawałki kurczaka i wymieszać, żeby wszystkie kawałki mięsa zostały obtoczone miksturą. Przykryć miskę folią.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Winogrona umyć i oderwać z łodyżek. Puszkę z brzoskwiniami otworzyć, odsączyć owoce z zalewy, po czym pokroić je w kostkę. Kostki nie powinny być za małe, ponieważ będą nabijane na patyczki do szaszłyków razem z kurczakiem.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Kawałki kurczaka, brzoskwinie oraz winogrona nadziewać na patyczki. Najlepiej zacząć od winogrona, następnie dodać kurczaka, brzoskwinię i tak aż do wykorzystania wszystkich składników.Szaszłyki kłaść bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie albo na tacce aluminiowej. Piec 15 – 20 minut, od czasu do czasu obracając. Podawać z chlebem albo z sosem jogurtowym.

Popularne tagi
  • papryka żółta
  • apetyt
  • ocet winny
  • zielone szparagi
  • zioła prowansalskie
  • miska
  • koperek
  • banan
  • kurczak z sosem salsa
  • liście
  • pomysł na marynatę do warzyw
  • śliwki w rumie
  • skrzydełka z kurczaka
  • produkty spożywcza
  • ser żółty
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising