Advertising
Zakumaj.pl

Zdrowe roladki z łososia ze szczypiorkiem

Opiekun artykułu: jackstratford
Zdrowe roladki z łososia ze szczypiorkiem

Zdrowe roladki z łososia ze szczypiorkiem

Łosoś uchodzi za bardzo dobrą rybę, jednak niektórzy nie potrafią go docenić lub po pierwszym spróbowaniu nie wzbudza on ich zachwytu. Zdarza się, smaki są różne. Jednak trzeba wiedzieć, że źle przygotowany łosoś ma małą szansę, żeby zasmakować komukolwiek. Poniżej przedstawiamy przepis na roladki z łososia, które zachwycą zarówno smakoszy, jak i osoby dopiero poznające tę rybę.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Przygotowanie roladek wymaga odpowiednich składników. Przede wszystkim istotna jest świeża ryba, gdyż leżąca zbyt długo w lodówce albo w sklepie mogłaby spowodować zatrucie. Do potrzebnych składników należą:
    * 3 duże plastry wędzonego łososia,
    * 2 łyżki jogurtu naturalnego,
    * 1 szklanka serka homogenizowanego (smak naturalny),
    * 1 pęczek szczypiorku,
    * pieprz,
    * sól.
    Zamiast serka homogenizowanego można użyć innego rodzaju serka, jednak musi mieć on lekką konsystencję oraz naturalny smak, który najlepiej komponuje się z łososiem.

  • Etap pierwszy

    Płaty łososia wyjąć z opakowania. Można, ale nie trzeba delikatnie opłukać je w zimnej wodzie. Osuszyć, po czym rozłożyć płasko na desce do krojenia albo na kuchennym blacie.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Serek homogenizowany oraz jogurt naturalny włożyć do miski albo do pojemnika od blendera. Zmiksować oba składniki na gładką masę.Szczypiorek przemyć zimną wodą, po czym bardzo drobno posiekać i dodać do masy serowej. Ponownie zmiksować, wtedy serek nabierze zielonkawej barwyj lub wymieszać łyżką, wtedy szczypiorek będzie wyglądał jak miły dodatek.

  • Etap trzeci

    Trochę szczypiorku zostawić do ozdoby. Do masy dodać sól, pieprz i wymieszać dokładnie do smaku. Jeżeli masa ma być ostrzejsza, można dodać odrobinę papryki mielonej.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Gotową masę układać na łososiu. Wystarczy 1 lub 1,5 łyżki masy serowej na plasterek. Należy ją rozprowadzić po całej powierzchni ryby, a następnie zawinąć całość w roladkę.Łososiowe rolady można podawać w taki sposób albo przekroić każdą na 2 – 3 części i układać na talerzu. Przed podaniem ozdobić szczypiorkiem i kawałkiem pieczywa. Podawać jako przystawkę przed głównym daniem. Potrawy z łososia są bardzo dobre również w czasie diety, np. diety Dukana.

Popularne tagi
  • jajko
  • błonnik
  • gotowanie
  • pieczenie sposób przygotowania chleba
  • musztarda
  • ubijanie piany
  • patelnia grillowa
  • sos dukana
  • sałata
  • przepis na sos koperkowy
  • sos musztardowy
  • olej parafinowy
  • zdrowy przepis
  • kakao odtłuszczone
  • krem jajeczno-cynamonowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising