Zdrowe roladki z łososia ze szczypiorkiem
Zdrowe roladki z łososia ze szczypiorkiem
Łosoś uchodzi za bardzo dobrą rybę, jednak niektórzy nie potrafią go docenić lub po pierwszym spróbowaniu nie wzbudza on ich zachwytu. Zdarza się, smaki są różne. Jednak trzeba wiedzieć, że źle przygotowany łosoś ma małą szansę, żeby zasmakować komukolwiek. Poniżej przedstawiamy przepis na roladki z łososia, które zachwycą zarówno smakoszy, jak i osoby dopiero poznające tę rybę.
Co jest potrzebne?
Przygotowanie roladek wymaga odpowiednich składników. Przede wszystkim istotna jest świeża ryba, gdyż leżąca zbyt długo w lodówce albo w sklepie mogłaby spowodować zatrucie. Do potrzebnych składników należą:
* 3 duże plastry wędzonego łososia,
* 2 łyżki jogurtu naturalnego,
* 1 szklanka serka homogenizowanego (smak naturalny),
* 1 pęczek szczypiorku,
* pieprz,
* sól.
Zamiast serka homogenizowanego można użyć innego rodzaju serka, jednak musi mieć on lekką konsystencję oraz naturalny smak, który najlepiej komponuje się z łososiem.Etap pierwszy
Płaty łososia wyjąć z opakowania. Można, ale nie trzeba delikatnie opłukać je w zimnej wodzie. Osuszyć, po czym rozłożyć płasko na desce do krojenia albo na kuchennym blacie.
Etap drugi
Serek homogenizowany oraz jogurt naturalny włożyć do miski albo do pojemnika od blendera. Zmiksować oba składniki na gładką masę.Szczypiorek przemyć zimną wodą, po czym bardzo drobno posiekać i dodać do masy serowej. Ponownie zmiksować, wtedy serek nabierze zielonkawej barwyj lub wymieszać łyżką, wtedy szczypiorek będzie wyglądał jak miły dodatek.
Etap trzeci
Trochę szczypiorku zostawić do ozdoby. Do masy dodać sól, pieprz i wymieszać dokładnie do smaku. Jeżeli masa ma być ostrzejsza, można dodać odrobinę papryki mielonej.
Etap czwarty
Gotową masę układać na łososiu. Wystarczy 1 lub 1,5 łyżki masy serowej na plasterek. Należy ją rozprowadzić po całej powierzchni ryby, a następnie zawinąć całość w roladkę.Łososiowe rolady można podawać w taki sposób albo przekroić każdą na 2 – 3 części i układać na talerzu. Przed podaniem ozdobić szczypiorkiem i kawałkiem pieczywa. Podawać jako przystawkę przed głównym daniem. Potrawy z łososia są bardzo dobre również w czasie diety, np. diety Dukana.