Advertising
Zakumaj.pl

Słodkie ciasto z borówkami – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: hejunia
Słodkie ciasto z borówkami – jak je zrobić?

Słodkie ciasto z borówkami – jak je zrobić?

Borówki jada się znacznie rzadziej niż inne owoce, mimo że są bardzo dobre, zdrowe i soczyste. Potrafią urozmaicić niejeden deser, są dobrym dodatkiem do galaretek i kremów, lecz nie tylko. Równie dobrym podwieczorkiem będzie ciasto z borówkami, lekkie i pasujące do wylegiwania się w ogrodzie w upalny dzień.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Ciasto z borówkami wymaga odpowiedniego zestawu składników, wśród których niezbędne są przede wszystkim:
    * 1,5 szklanki mąki,
    * 3/4 szklanki cukru pudru,
    * 1 kostka masła,
    * 5 jajek,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 2 szklanki borówek,
    * szczypta soli,
    * cukier puder (do dekoracji).

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przełożyć do szerokiej miski, można posiekać na mniejsze fragmenty. Wsypać cukier puder. Jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka dodać do masła i rozpocząć ucieranie przy pomocy kuli do ucierania. Należy ucierać i mieszać tak długo, aż składniki stworzą puszystą całość.

  • Drugi krok

    Mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Powoli, po 1 – 2 łyżki dodawać do masy maślanej i mieszać. Na tym etapie można już użyć miksera. Po połączeniu mąki z masą odstawić miskę na bok i przejść do ubijania piany z białek.Do miski z nimi wsypać odrobinę soli, po czym ubijać aż do otrzymania puszystej, sztywnej piany.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gdy piana osiągnie odpowiednią konsystencję, dodać ją powoli do masy maślanej. Nie należy się śpieszyć, lecz dodawać po trochu, mieszając łyżką albo mikserem aż do wykorzystania całej piany i połączenia się składników.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Formę do pieczenia, dowolnego kształtu i wielkości, posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i uzupełnić ciastem. Rozprowadzić je po całej formie, a na wierzch wysypać umyte borówki.Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia zależny jest od grubości ciasta, dlatego w małej formie będzie to 40 minut, a w dużej 25 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem i podawać.

Popularne tagi
  • pieczone jabłka
  • ser mascarpone
  • śmietana kwaśna
  • puree pomarańczowe
  • ciasto malinowe z kruszonką
  • mama
  • kakao
  • składniki na ciasto
  • sok cytrynowy
  • kuchnia francuska
  • banoffee
  • karmelowe sprężynki
  • słodkie wypieki
  • szarlotka
  • kisiel
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising