Zakumaj.pl

Jak szybko obrać liczi?

Jak szybko obrać liczi?

Maleńkie liczi to niezwykle smaczny owoc pochodzący z Azji, który jest dostępny w Polsce głównie zimą. Pod czerwoną otoczką kryje się słodki miąższ w białym kolorze, pełen soku i słodyczy. Jednak zanim zatopisz zęby w delikatnej konsystencji, poznaj sposób na pozbycie się zbędnej skórki bez uszkodzenia owocu.

  • Smakowite liczi

    Smakowite liczi

    Liczi to nieduży owoc pokryty grudkowatą skórką o czerwonej barwie. Na pozór może wydawać się, że są jadalne w całości, ale można się szybko zdziwić. Jadalny jest miąższ, natomiast skórkę oraz znajdującą się wewnątrz podłużną pestkę należy usunąć.

  • Pierwsze cięcie

    Pierwsze cięcie

    Zakupione liczi umyć dokładnie. Najczęściej leży ono w sklepie niczym nie osłonięte, co sprawia, że może być zakurzone. Najlepiej przemyć je i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie liczi umieścić w misce i sięgnąć po pierwsze. Naciąć je wzdłuż ostrym nożykiem.

  • Obieranie liczi

    Obieranie liczi

    Nacinanie nożykiem należy kontynuować, aż obwiedzie się nim wzdłuż całego owocu. Nacięcie nie musi być bardzo głębokie i mocne, ponieważ w ten sposób łatwo uszkodzić miąższ. Skórka liczi, chociaż grudkowata i wyglądająca na twardą, jest cienka i dość miękka. Po wykonaniu tego nie odkładać noża, lecz podważyć nim naciętą skórkę. Ostrożnie ściągać ją z owocu – nie jest to przesadnie trudne – odkrywając przezroczysty miąższ owocowy. Gdy miąższ będzie już odkryty, wówczas należy go naciąć aby wydobyć pestkę. Pestki nie wolno jeść ani nacinać, ponieważ jest lekko trującym elementem.

  • Spożywanie liczi

    Spożywanie liczi

    Liczi najlepiej spożywać od razu po obraniu ze skórki. Jest słodkie i delikatne w smaku. Poza jedzeniem na surowo można dodawać liczi do sałatek, do deserów, jak również podawać z kurczakiem, do którego dobrze pasują podobne dodatki. W każdej wersji liczi będzie niezwykle apetyczne.