Zakumaj.pl

Clafoutis ze śliwkami – jak je przygotować?

Wymagany czas: 35 min.
Clafoutis ze śliwkami – jak je przygotować?

Clafoutis do francuski deser, który przypomina kuchnię rustykalną z romantycznej Francji. W smakuj kojarzy się jednocześnie z puddingiem, jak i z ciastem wypełnionym gęstymi owocami. Owoce można zmieniać w zależności od własnych upodobań oraz od sezonu owocowego, jaki aktualnie panuje. Jesienią można wykorzystać śliwki, które nadadzą deserowi dobry smak oraz aromat.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Zrobienie smacznego clafoutis wymaga zestawu świeżych składników spożywczych, które będą gwarantować odpowiedni smak. Potrzebne są:

    * 3 duże śliwki,

    * 1 szklanka mleka kokosowego z puszki,

    * 1/2 szklanki cukru,

    * 1/3 szklanka mąki,

    * 1/4 szklanki melasy,

    * 2 jajka,

    * 1 łyżeczka cynamonu mielonego,

    * 1 łyżeczka imbiru mielonego,

    * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

    * 1/4 łyżeczki goździków,

    * sól,

    * cukier puder.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie sięgnąć po miskę i wrzucić do niej: mąkę, cukier, cynamon, imbir, goździki oraz szczyptę soli. Przemieszać wszystko łyżką, żeby nieco się połączyło.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po przemieszaniu składników zacząć dodawać kolejne: jajka, ekstrakt waniliowy, melasę i mieszać – można łyżką, ale wygodniej będzie łączyć wszystko mikserem na niewielkich obrotach. Należy uzyskać gęste ciasto o aksamitnej konsystencji. Jest to znak, że można powoli dolewać mleko kokosowe, cały czas mieszając masę, aż do całkowitego połączenia składników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Naczynie – żaroodporne lub porcelanowe do pieczenia – posmarować tłuszczem i przelać do niego uzyskaną masę. Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół, pozbywając się pestek, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na cieście, tak żeby owoce je zakryły z wierzchu. Tak przygotowaną formę wsunąć na 25 minut do piekarnika. W tym czasie ciasto mocno zbrązowieje z wierzchu. Po upieczeniu trochę ostudzić, po czym posypać cukrem pudrem i w takiej wersji podawać wraz z gorącą kawą.