Advertising
Zakumaj.pl

Co trzeba wiedzieć o smażeniu, gotowaniu, pieczeniu i przyprawianiu ryb?

Opiekun artykułu: dela
Advertising
Co trzeba wiedzieć o smażeniu, gotowaniu, pieczeniu i przyprawianiu ryb?

Co trzeba wiedzieć o smażeniu, gotowaniu, pieczeniu i przyprawianiu ryb?

Z punktu racjonalnego żywienia ryby są niezwykle wartościowe. Ponadto są lekkostrawne, a przede wszystkim są źródłem wielu soli mineralnych, witamin i mikroelementów. Zawierają różną ilość tłuszczu, dlatego dość łatwo przypasować je pod kątem swoich wymagań dietetycznych. Pamiętajmy, że chudymi rybami są m.in. szczupak, sandacz, sola oraz morszczuk. Do tłustych zalicza się łososia, makrelę, śledzia, sardynkę, węgorza i halibuta. Dość rzadkie spożywanie ryb w Polsce skłania mnie do przedstawienia możliwości ich przyrządzania.

Advertising
Pokaż wszystko »
Advertising