Advertising
Zakumaj.pl

Dlaczego owoce są wartościowe?

Opiekun artykułu: malak
Dlaczego owoce są wartościowe?

Dlaczego owoce są wartościowe?

Owoce są niezbędnym składnikiem zdrowej diety, a poza tym są po prostu smaczne. Warto jednak wiedzieć, co dostarczają naszemu organizmowi i dlaczego ich spożycie jest takie ważne. Dlaczego owoce są wartościowe, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Owoce, ze względu na zawartość substancji zasadotwórczych, mają działanie odkwaszające.

  • Błonnik

    Błonniki jest konieczny, aby procesy trawienne przebiegały właściwie. Jeśli spożywamy jedzenie pozbawione błonnika albo zawierające go za mało, grożą nam zaparcia, a nawet rak jelita grubego. Duże ilości błonnika występują w owocach jagodowych (100 g malin zawiera aż 7 g błonnika) oraz w skórce, na przykład jabłek, śliwek czy gruszek. Owoce obrane ze skórki są już pozbawione tego wartościowego składnika. Najwięcej związków pektynowych (zaliczanych do błonnika) zawierają agrest, porzeczki, jabłka i cytrusy.

  • Witaminy

    Świeże i suszone owoce są doskonałym źródłem witamin. Witaminy C, która jest bardzo ważna dla kondycji naszego organizmu i jego odporności, dostarczają zwłaszcza grejpfruty, pomarańcze, cytryny, kiwi oraz maliny i truskawki. Melony zawierają witaminę A. Z kolei gruszki są bogate w witaminę B2, ważną dla procesów wzrostu, a także kondycji naszych włosów, paznokci i skóry.

  • Składniki mineralne

    Śliwki zawierają żelazo, natomiast przyswajanie tego pierwiastka ułatwia kiwi. Maliny są źródłem fosforu. Morele i brzoskwinie zawierają większe ilości potasu. Owoce jagodowe zawierają wapń, żelazo i miedź. Banany mogą zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na większość składników mineralnych – są doskonałym źródłem magnezu, a poza tym zawierają cynk, miedź, fluor i jod. Brak magnezu jest przyczyną bolesnych skurczów mięśni, utrudnia też zapamiętywanie i koncentrację.

  • Karotenoidy

    Karotenoidy

    Karotenoidy to bardzo cenne przeciwutleniacze. Są również źródłem witaminy A. Występują w owocach o żółtej, czerwonej, pomarańczowej i różowej barwie, takich jak mango, morele, melony, mandarynki, czereśnie, wiśnie i arbuzy.

  • Które owoce są kaloryczne?

    Które owoce są kaloryczne?

    Większość owoców ma mało kalorii, ale niektóre zawierają więcej węglowodanów i są kaloryczne. Są to winogrona i daktyle (wysoka zawartość cukrów) oraz banany (dużo skrobi). Z kolei awokado zawiera nawet do 30% tłuszczu. Bardzo kaloryczne są suszone owoce, ale warto je jeść (na przykład jako dodatek do musli), gdyż zawierają o wiele więcej witamin i składników mineralnych niż świeże owoce. Najbardziej kaloryczne są suszone banany (360 kcal/100 g). Dużo wartości odżywczych mają suszone figi i morele.

  • Jak jeść owoce?

    Osoby dorosłe powinny dziennie spożywać 3 porcje różnych owoców, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Ważne jest jednak, kiedy jemy owoce. Zawierają one glukozę i fruktozę, które są węglowodanami prostymi i zostają szybko zmetabolizowane. Dlatego owoce są trawione szybko – przechodzą z żołądka do jelit (w jelicie cienkim następuje wchłanianie cukrów) w ciągu pół godziny od spożycia. Jeśli owoce jedzone są na deser po solidnym obiedzie, pozostają w żołądku i zaczynają tam fermentować, co jest bardzo niezdrowe. Najlepiej jeść owoce rano lub na drugie śniadanie, ale w połączeniu z innymi produktami. Zjedzenie samego owocu ma ten skutek, że poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, a następnie opada, powodując nawrót uczucia głodu. Tak więc owoce nie powinny być jedzone jako przekąska.

Popularne tagi
  • profilaktyka chorób krążenia
  • zalety truskawek
  • nocne podjadanie
  • suplementacja
  • dlaczego yerba mate jest zdrowa
  • trening zdrowotny
  • tkanka tłuszczowa
  • właściwości herbaty ziołowej
  • przebarwienia
  • herbata z melisy
  • rodzaj tłuszczu
  • rodzaje olejów
  • budowa ciała
  • glutation
  • chude mleko
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising