Jak wykonać czekoladowe kubeczki?

Jak wykonać czekoladowe kubeczki?
Czekoladowe kubeczki są oryginalnym sposobem na podanie dowolnego deseru i sprawdzą się przy wielu okazjach, np. na przyjęciach. Deser podany w taki sposób spodoba się każdemu, a goście będą nim zachwyceni! Zaletą takiego deseru jest to, że można podać go na różne sposoby, a efekt końcowy zależy jedynie od naszej wyobraźni. Jak zrobić czekoladowe kubeczki? Sprawdź podany przepis.
Oprócz foremek na muffinki możesz użyć innych przedmiotów, aby nadać czekoladzie pożądaną formę, np. papierowych kubeczków. Pamiętaj tylko, żeby były one łatwe do usunięcia.
Rozpuszczenie czekolady
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. W garnku zagotowujemy wodę, a następnie na garnek nakładamy miseczkę z kawałkami czekolady. Warto wcześniej czekoladę połamać na kawałki, wtedy szybciej nam się rozpuści. Gdy już czekolada się rozpuści, wyłączamy gaz, ale garnka nie zdejmujemy z palnika. Unikniemy w ten sposób zbyt szybkiego wystygnięcia czekolady.
Nasmarowanie foremek czekoladą
Ciepłą, płynną czekoladą dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka foremki na muffinki. Warstwa czekolady powinna być dość gruba, żeby szybko się nie kruszyła. Nasmarowane czekoladą foremki należy włożyć do lodówki na kilkanaście minut, żeby czekolada całkowicie zastygła.
Usunięcie foremek
Gdy czekolada całkowicie zastygnie, wyjmij foremki z lodówki i bardzo ostrożnie zdejmij je z czekolady. Usuwanie foremki warto zacząć od boków, a na sam koniec ściągnąć ją ze spodu. Foremki należy ściągać powoli i delikatnie, żeby nie uszkodzić czekolady. Do środka czekoladowych kubeczków możesz włożyć, na co tylko masz ochotę, np. budyń, owoce, lody, dowolny krem, bitą śmietaną bądź drobne słodycze. Gotowe.